Skrällen: Malmö klart för semifinal

HOCKEY

Malmö Redhawks är klart för semifinal efter 4–2 i matcher mot Frölunda.

Två powerplay-mål på 38 sekunder inför ett kokande Malmö Arena bäddade för seger i det avgörande mötet.

– Extra roligt att få avgöra här hemma. Vilket tryck alltså! Det går inte att förlora med den publiken, säger tränaren Peter Andersson.

Efter tisdagens 4–0-seger hade Redhawks möjlighet att säkra en semifinalplats hemma i Malmö under onsdagskvällen. Precis som tidigare i veckan svallade känslorna stundtals över i fullsatta Malmö Arena och efter tre spelade perioder stod det klart att skåningarna är vidare efter totalt 4–2 i matcher.

– Helt magiskt. Vilket stöd från läktarna. Varje gång vi gjorde mål kändes det som att taket exploderade. Jäkla skönt. Man får sån energi av det, säger Malmöforwarden Johan Olofsson.

Bästa trycket du har varit med om?

– Det måste jag säga. Det var enormt. Över 12 000 sålda biljetter. Det blir inte så mycket bättre än så här. Fortsätter de att komma ska vi fortsätta att leverera. Vi hoppas på lika bra stöd i de kommande matcherna.

Malmö rivstartade sannerligen, mycket tack vare två utvisningar i Frölunda. Efter knappa fem minuter sköt Erik Forssell in 1–0, fint framspelad av Max Görtz. Kort därefter utökade Frederik Storm till 2–0, som nu har gjort mål tre matcher i rad.

Lyckades inte få hål på Malmö

Frölunda hade möjlighet att reducera i powerplay men hemmalaget stod emot under den första perioden.

– Det som är bra är att vi har tränat på det här innan, vi är vana vid att jobba i underläge, sa tränaren Roger Rönnberg till C More i paus.

– Vi behöver mer tid i deras zon, vi behöver bli starkare, komma ifrån sarghörnan och ta med pucken in. När vi gör det skapar vi bra chanser.

Men när den andra perioden drog igång fortsatte eländet för Frölunda. Knappt en minut in gjorde Axel Wemmenborn 3–0 i samband med en omställning i boxplay. Bortalaget hade därefter svårt att resa sig, till stor del på grund av Malmö-målvakten Jonas Gunnarsson som verkade spika igen helt.

Med 1.27 kvar att spela av den andra perioden väckte Victor Olofsson Frölundas hopp när han reducerade till 1–3 med ett snärtigt handledsskott ifrån vänster. Men när Johan Olofsson sköt in Malmös fjärde mål för kvällen 6.50 in i den tredje såg det ut som att luften gick helt ur göteborgarna men innan slutsignalen ljöd fick Max Friberg reducera till 2–4.

”En djävulsk lagmoral”

– Känslomässigt är det jäkligt kul. Vi har mött ett bra lag. Men nånstans känns det som att vi förtjänar det. Det är möjligt att Frölunda har haft lite mer puck än vi har haft, säger Peter Andersson.

– Det handlar om många andra saker och jag tycker att den här gruppen har missat att vi är ett lag. En djävulsk lagmoral och vi har spelat för varann i varje byte i varje match. Det är det vi lever på. Vi har inte samma talang som Frölunda. 

I semifinalen ställs Malmö mot Växjö. Extra intressant med tanke på att det sistnämnda laget åkte ut redan i kvarten förra året mot just Malmö, vilket sågs som ett stort misslyckande.

–  Jag är stolt över killarna i dag. Det är en av mina skönare segrar som tränare. Jag är extremt glad, säger Andersson.

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
LISTA: SHL-lagen med bäst publiksnitt 00:19
ARTIKELN HANDLAR OM