Abrahamsson: Fira nyår med Juniorkronorna

avHans Abrahamsson

HOCKEY

VICTORIA. Vill ni ha en bra start på 2019?

Ta då möjligheten att fira in det nya året tillsammans med den här upplagan av Juniorkronorna. Jag törs lova att ni inte blir besvikna.

Som det ser ut nu ligger vägen öppen för en raketresa mot final. Om nu inte den där magsjukan förstör allt…

När jag skriver det här har jag hunnit sova några timmar sedan fyrverkeriet mot USA.

Kalaset & Raset är en passande titel. 

Och så återuppståndelsen när Adam Boqvist avgjorde i förlängningen och i praktiken såg till att säkra svensk gruppseger. 

Efter två riktigt tunga skalper mot förhandsfavoriterna USA och Finland är det dags att ta gruppspelet i mål. Mötena med Finland och USA har spelats mitt under värsta vargtimmarna i Sverige. 

Jag inser också att 04.30 inte är någon optimal starttid för en hockeymatch, inte ens om man är julledig. 

Eller kanske framför allt inte när man är det. 

Den sista gruppspelsmatchen mot Kazakstan har en betydligt mer attraktiv starttid för er i Sverige. Exakt 37 minuter efter tolvslaget släpps pucken.  

Trerätters-middagen är uppäten, champagnen är skålad och raketerna är avfyrade.

Vad passar då bättre att inleda 2019 med än att bänka sig framför tv:n och titta på Juniorkronorna?

Ett lag lätt att tycka om

Ett ypperligt läge att lära känna det här laget och de här spelarna lite bättre innan allvaret börjar. Jag ska inte lura i er att mötet med nykomlingen Kazakstan blir en oviss historia, att pucken är rund och att allt kan hända i ishockey. Att fyra spelare saknas på grund av magsjuka ska inte behöva betyda ett smack i den här enskilda matchen. Problemen kommer om smittan sprider sig.

Juniorkronorna behöver en poäng för att säkra gruppsegern, man kommer att ta tre.

Nej, det svenska laget är anledningen att sitta uppe i natt.  Så här långt är det här verkligen ett lag som är lätt att tycka om. De har alla de där ingredienserna som så många har älskat med Juniorkronorna under stora delar av 2000-talet. 

Farten.

Skickligheten.

Spontaniteten.

Glädjen.

Och laget före jaget.

Skickliga individualister som Emil Bemström och Samuel Fagemo jobbar häcken av sig när de är inne på isen.

Brännströms förvandling

Men jag kan nämna en enskild spelare som gör det värt att välja bort allt annat den här nyårsnatten för tv-soffan.  

Erik Brännström. 

Turneringens så här långt överlägset bästa spelare

Jag skrev efter mötet med USA att han spelar i sitt eget universum och lite så känns det faktiskt. Men det är inte bara Brännströms agerande på isen som imponerar, jag är minst lika imponerad av förvandlingen bredvid. 

Den tidigare lite spjuveraktiga smålänningen är numera en reflekterande och lite allvarsam ung man. 

Eller allvarsam är fel ord. Målmedveten passar bättre. Brännström står inte och kör vågen i den mixade zonen efter segrar mot Finland och USA i gruppspelet. 

Målet för honom är så mycket större än att vinna den typen av matcher. Brännström är en av få spelare som är kvar från förra året. Det lag som först sopade banan med USA i semifinalen och sedan svarade för en av de bästa svenska finalmatcherna någonsin när de pressade Kanada ända in i slutet. 

Nässjö-expressen är här för att ta revansch och det förmedlar han i allt han gör. För mig sänder Erik Brännström ut exakt de signaler jag vill se från en kapten som vill ta sitt lag långt. 

10 procents chans till guld

Ett bra gruppspel är definitivt ingen garanti för ett lyckligt slut. Efter alla framgångsrika år skrivs betyget ut efter hur det går i slutspelet.

Juniorkronorna är återigen på väg att gå obesegrat genom ett gruppspel. 

Vi har varit i den här situationen tidigare, minst sagt. Närmare bestämt elva gånger i rad sedan 2008.

Det har slutat med elva semifinaler, sex finaler, men bara ett enda guld. 

I Calgary 2012.

Statistiskt sett är alltså chansen att Sverige gå till semifinal 100 procent och till final drygt 50 procent. Chansen att vinna guld är knappa 10 procent. Jag kan tycka att statistiken inte ligger så väldigt långt från vad jag känner, även om mitt optimistiska jag gärna vill höja finalprocenten en aning.

Schweiz ska bara besegras

Det är alltid farligt att spekulera om framtida slutspel när det fortfarande återstår några matcher i gruppspelet.

Nu talar ändå väldigt mycket för att Schweiz väntar i en kvartsfinal. Ett lag som förlorat med uddamålet mot både Tjeckien och Kanada och enkelt slagit Danmark. Ett lag det är svårt att göra mål på, bara fem insläppta på tre matcher.

Men hur vi än vrider och vänder på det går det inte att få ett mycket lättare motstånd i en JVM-kvartsfinal. Förlust mot Schweiz kan inte rubriceras som något annat än stort misslyckande.

Det finns också en del som talar för att både USA och Kanada hamnar på den andra sidan av slutspelsträdet och att ett möte med ett nordamerikanskt lag kan bli aktuellt först i en eventuell final eller bronsmatch. Allt avgörs under nyårsnatten då Kanada–Ryssland och USA–Finland drabbar samman i två tungviktsmöten. 

Då har ni redan hunnit njuta av juniorkronorna.

ARTIKELN HANDLAR OM