Nya regler efter Leksands kaos

avHa Ab

Publicerad:

Måste visa positivt kapital 2014 – annars nedflyttning

Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
RESULTATKRAV Leksands ekonomi är ansträngd och nu ändras reglerna så att klubben måste visa ett plusresultat redan 2014.

Leksands ekonomiska kaos får nu Ishockeyförbundet att agera.

Nu skärps kraven på Leksand och andra klubbar som genomgår en rekonstruktion.

– Vi gör det för att det behövs en större tydlighet runt det här, säger Ishockeyförbundets generalsekreterare Mikael Peterson.

Mitt under brinnande säsong genomförde hårt skuldtyngda Leksand en rekonstruktion för att undvika konkurs. Ändå ska klubben inför säsongen ha visat upp ett positivt eget kapital. Några månader senare var skulderna svindlande 151 miljoner kronor.

In i kontrollåret

Så sent som i torsdags godkände en majoritet av klubbens 150 fordringsägare den ackordsuppgörelse som innebär att Leksand ska betala tillbaka 25 procent av skuldbeloppet.

Fallet med Leksand gör att Ishockeyförbundet nu väljer att strama åt reglerna.

– Klubbar som genomgår en rekonstruktion kommer per definition in i det så kallade kontrollåret, säger Mikael Peterson.

Tidigare har det räckt att klubbarna klarat av själva rekonstruktionen. Förändringen som träder i kraft med omedelbar verkan innebär att klubbar som genomgår en rekonstruktion automatiskt kommer in i det så kallade kontrollåret.

”Större tydlighet”

Det har fram till nu bara gällt de klubbar som inför säsongen visat upp ett negativt eget kapital. Kontrollåret innebär att en klubb inte får visa upp ett negativt eget kapital två år i rad.

Leksand måste först klara av att betala sina nuvarande skulder för att sedan våren 2014 visa upp ett positivt kapital. Annars riskerar klubben nedflyttning.

– Vi gör det för att det ska bli en större tydlighet runt det här. Att göra en rekonstruktion kan fortfarande vara okej, men det gäller inte bara att klara av rekonstruktionen utan det är även viktigt att ha en ekonomisk balans, säger Mikael Peterson.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM