Kommunens hjälp: 250 000 000 kronor

HOCKEY

"Det har lagts ned skolor förut och det är väldigt tragiskt "

Foto: BILDBYRÅN

När Leksands kommun lade ned en skola samtidigt som man gav nytt stöd till ishockeyklubben var det inte första gången man sträckte ut en hjälpande hand.

En sammanställning från Dalarnas Tidningar visar att ishockeyklubben får en kvarts miljard kronor av kommunen, mellan åren 2004 och 2035.

I dagarna räddade politiker i Leksand ishockeylaget Leksands IF, samtidigt som en en högstadieverksamhet i kommunen lades ned.

Men Leksands klubbdirektör, Anders Doverskog, vill inte se paralleller mellan den nedlagda högstadieverksamheten och ishockeyklubben.

– Jag är inte engagerad i kommunens skolpolitik så jag har inga kommenterar till det. Men de 100 elever vi har i hockeygymnasiet genererar cirka tio miljoner kronor till kommunen årligen. Jag tycker att man kan lyfta fram det också, säger Anders Doverskog till Sportbladet.

"Inte engagerad i skolpolitiken"

Och enligt LIF-legendaren Jonas Bergqvist har nedläggningen av högstadieverksamheten på Insjöns skola ingenting med Leksands IF att göra.

– Jag ser ingen relation mellan att satsa på Leksands IF eller att lägga ned en skola. Man ska inte dra den parallellen. Det har lagts ned skolor förut och det är väldigt tragiskt. Jag har kämpat för skolan och landsbygden i hela mitt mitt liv. Men det är inte så enkelt som att man kan sluta ha en ishall och ha alla skolor öppna. Men jag lider med att man lägger ned skolor, säger Jonas Bergqvist till Sportbladet.

Fick hjälp redan 1984

Detta är inte första gången som kommunen kliver in och hjälper den allsvenska klubben.

Sedan 1970-talet har Leksands IF haft problem med att få verksamheten att gå runt ekonomiskt. En av de första gångerna kommunen stod för en räddningsauktion var 1984 då kommunen köpte ishallen för fyra miljoner.

En sammanställning från Dalarnas Tidningar visar att Leksands IF mellan åren 2004 och 2035 får en kvarts miljard i stöd från kommunen. Och det är utan den senaste räddningsaktionen inräknad.

"Snedvriden debatt"

– Ja, visst det är tacksamt men det har blivit en så snedvriden debatt. Det är ju inte så att kommunen skänker pengar till oss. Man kastar inte in pengar, man får en produkt tillbaka. Vi fick det senaste lånet och tilläggshyran under förutsättningen att vi driver igenom besparingar och så försvinner hyran om vi tar oss tillbaka till elitserien, säger Anders Doverskog.

Och Jonas Bergqvist fyller i kring betydelsen av ishockeyn för Leksand.

– Jag hade under min tid som spelare och klubbledare starka utredningar som visade vad hockeyn verkligen ger till kommunen, säger Jonas Bergqvist.

ARTIKELN HANDLAR OM