Ny kanonmatch av Jhonas Enroth

HOCKEY

NEW YORK. Svenske målvaktsdoldisen Jhonas Enroth gjorde en ny stormatch när Buffalo i natt vann streckrysaren mot Carolina med 2–1.

– Det är ingen hemlighet att Jhonas var vår bäste spelare ikväll, säger coachen Lindy Ruff.

Foto: Jonas Enroth.

Det är inga fel på 22-årige Jhonas Enroths psyke, kan man konstatera efter den här omtumlande veckan.

Han har, i skadade superstjärnan Ryan Millers frånvaro, kastats in i den så kallade hetluften just som den börjar bli så tempererad att den bränns – och svarat med att spela som om det inte fanns något roligare än att vara med i do-or-die-matcher.

Först höll den förre SSK-keepern nollan i fyrapoängsdramat mot idolen Henrik Lundqvists New York Rangers, och så följde han upp med en fenomenal insats i diton mot Carolina under söndagseftermiddagen.

”En revansch”

Hurricanes var desperata och pepprade honom med skott, men den unge svensken agerade veritabel mur och tog allt utom en oturligt studsande puck från Eric Staal. Sammanlagt stoppade han 34 av 35 skott.

En av räddningarna var extra spektakulär. Enroth såg ut att få problem med hjälmen och tog av den – samtidigt som en Carolinaspelare fick ett kanonläge nära mål. Men svensken gjorde en snabb sidledsförflyttning och räddade – och höll emot med benskyddet när motspelaren försökte vispa in returen.

– Han var strålande och det är just vad som behövs den här tiden på året. Framför allt ser jag det som en revansch för grabben. Mot Washington häromdagen ville puckarna inte fastna på honom, men ikväll gjorde han ett ”statement” igen:  ”Jag kan skaka av mig vad som helst”, säger coachen Lindy Ruff.

Enroth själv är aningen försiktigare i sina kommentarer.

– Jag hade bra hjälp av mina lagkamrater. De offrade sig och täckte oerhört mycket skott. Då blir det mycket lättare för mig. Men jag är mycket glad, det här var en stor seger, säger han till tv-kanalen MSG.

På sjunde plats

I sanning.

Med de två poängen kravlade sig Buffalo upp på sjundeplatsen igen och har nu en poäng tillgodo på New York Rangers på åttonde platsen och – framförallt – tre på Carolina på nionde.

Laget har alltså sitt slutspelsöde i egna händer.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL