Segerrecept: Sluta tacklas

HOCKEY

De toppar tabellen – och ligger sist i tacklingsligan

1 av 2

Tackla mindre – vinn mer.

Ja, så tycks verkligheten vara om man kikar på tacklingsstatistiken.

– Ibland tar tacklingar mer kraft än de ger fördel, säger Tomas ”Bulan” Berglund, tränare i Luleå.

Efter en rad fula tacklingar redan nio omgångar in på elitseriesäsongen går en het debatt inom svensk hockey vad man ska göra för att få bort påhoppen. Kanske ska lagen inte tacklas så mycket? Det verkar löna sig om man tittar på tabelläget.

Frölunda, Skellefteå AIK och Luleå toppar just nu tabellen med 17 poäng vardera – och alla ligger de i botten av tacklingsligan.

’Söker inte tacklingar’

– Det visste jag inte så vi har inte reflekterat över det, säger Skellefteås andretränare Stefan Klockare och fortsätter:

– Tacklingar är ett moment i spelet ishockey och ibland måste man tackla puckföraren för att vinna pucken i en kampduell. Men vi åker inte runt och söker tacklingar för tacklandets skull i det perspektivet. Desto mer utstuderat är det i Luleå. I fjol tacklade de minst i hela serien och även i år är man sparsamma i det fysiska spelet.

’Tjänar inte på det’

– Vi vill tackla när vi har läge att göra det, men man kanske inte alltid tjänar på att åka tio meter extra för en tackling, det tar mer kraft än vad det ger fördel. Det är så vi har resonerat, säger ”Bulan” Berglund.

– Men ska självklart alltid smälla på när vi har tillfälle att göra det.

Handlar det just om att det är energikrävande eller är har det också med utvisningsminuterna att göra?

– Det gäller att avväga det i energin, vad ger det och vad kostar det? I alla lägen är det inte optimalt att åka 10–15 meter extra för att smälla på en kille som redan har levererat pucken. Man kan dra på sig utvisningar och det kostar energi.

Tycker du det är mycket tacklingar som gör mer skada än nytta?

– Nja, det vet jag inte. Det är upp till varje lag om man vill spela så och det har inget med skadorna att göra. Vissa lag vill göra så, vi tycker så, sedan får andra avgöra hur de vill göra. Vi har inga problem med att lag fullföljer tacklingar, det är ju en del av spelet. Det är nyanser.

ARTIKELN HANDLAR OM