Frölundas heta nyförvärv matchvinnare i Timrå

HOCKEY

Finländaren Markus Seikola, 23 år och kanadensaren Jason Krog, 30 år – två dyra nyförvärv i mästarlaget Frölunda Indians som kan bli guld värda när SM-slutspelet drar i gång.

Det visade Seikola och Krog när de resolut tog skalpen av Timrås drömmar om en åtråvärd trepoängare i jakten på hägrande slutspelsplats.

Frölunda vann med 4–3 efter förlängning (0–2, 2–1, 1–0, 1–0).

Jason Krog prickade in kvitteringen till 3–3 i mitten av tredje perioden och den unge finländaren Seikola styrde iskallt in segermålet 4–3 två minuter och 41 sekunder in på förlängningen – då Frölunda spelade i numerärt underläge.

– Krog och Seikola har blivit en vital injektion i laget. De visar en bra inställning och de är dessutom skarpa avslutare, konstaterade Frölundatränaren Jan Karlsson nöjt.

Nyss hemkommen från Turin som assisterande guld-coach i Tre Kronor är Frölundatränaren redo att ta upp en ny guldjakt när SM-slutspelet inleds om drygt en vecka.

Loj start av Frölunda

Men någon guldvittring verkade Frölundaspelarna inte känna i Timrå – åtminstone inte i första perioden då heta Timråspelare hade lekstuga i Frölundaförsvaret.

– Vi hade alldeles för dålig skridskoåkning. Vi drog dessutom på oss för många utvisningar, det har vi inte råd med, sade Karlsson.

Frölundas loja inledning gav Timrå fritt spelrum.

1–0 genom Pavel Rosa i power play och 2–0 på ett slagskott från Kent Manderville som lite billigt smet in mellan benen på Frölundamålvakten Tommy Salo. Det var precis den drömöppning som Timrå ville ha.

Två mål på 25 sekunder

Men inom loppet av 25 sekunder förändrades matchbilden. Två lite svaga ingripanden av Timråmålvakten Adam Svoboda resulterade i 1–2 genom Niklas Andersson och 2–2 av Martin Plüss.

– En riktig kalldusch, men när Marko Jantunen gjorde 3–2 några minuter senare såg det betydligt ljusare ut, sade Timrå-tränaren Kenta Johansson.

Det var Jantunens första mål i Timråtröjan, men Timrås nyförvärv som tidigare spelat fem säsonger med Frölunda, tvingades lämna isen på grund av smärtor i ryggen.

Frölunda skapade allt farligare målchanser och det var bara en tidsfråga innan kvitteringen var ett faktum.

– Vi fick slita ont i matchens slutskede då vi drabbades av några utvisningar. Men vi klarade upp situationen, sade Kenta Johansson.

Timrå fick en gyllene chans att lägga beslag på bonuspoängen då Antti-Jussi Nieminen drog på sig en utvisning. Men i ivern att avgöra blottade sig Timrå – det upptäckte OS-hjälten Ronnie Sundin som drog i gång en kontring som Markus Seikola avslutade på ett mästerligt sätt genom att pricka in 4–3 bakom Adam Svoboda.

Ove Byström/TT

ARTIKELN HANDLAR OM