Isen smälte – spelarna fick vänta en timme

HOCKEY

Schweiz hämtade upp underläge mot Tre Kronor

Foto: MATS STRAND
KLONK! Henrik Zetterberg visar hur man avslutar när man kommer fri med målvakten.

Det var gruppfinal, Tre Kronor tappade en 4–2-ledning till 4–4 och Zäta gjorde två mål.

Men det alla snackade om var den smältande isen i Riga.

– Det blev en riktigt lång dag, men det var ju likadant för dom, sa Sveriges förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson

Tre Kronor drog upp ett rasande tempo redan från början. Det spelade ingen roll att Schweiz fick spela i numerärt överläge – det var ändå Sverige som skapade de bästa chanserna.

Men schweizarna kämpade och slet, och målvakten David Aebischer storspelade, så Tre Kronor finna sig mållöst.

Ända tills knappt 14 minuter in på perioden. Magnus Johansson hittade Henrik Zetterberg med ett perfekt pass och fri från halvplan gjorde Zäta inga misstag. Han petade snyggt upp pucken i nättaket med en backhand.

– De tappade bort mig ordentligt, och det var ett perfekt pass från Mange. Sen var det bara att försöka sätta pucken högt, sa Henrik Zetterberg till Tv3.

Stillestånd

I andra perioden tog Tre Kronor lugnare. Lite för lugnt till och med. Man drog snabbt på sig två utvisningar och tillät Schweiz att komma in i matchen med sitt 1–1-mål.

Efter det blev det rena stilleståndet – tack vare att isen smälte på ett ställe invid sargen. Det blev ett långt uppehåll medan vaktmästarna försökte på ordning på issörjan.

Spelarna fick lämna isen och gå in i omklädningsrummet och ett tag såg det ut som om hela tillställningen skulle ställas in.

Efter en dryg timme kom matchen i gång igen, men mycket av farten och intensiteten från tidigare i matchen var borta – speciellt från Tre Kronors sida.

– Vi slappnade väl av lite när vi kom i n i omklädningrummet. Nu gäller det att få upp tempot igen, sa Niklas Kronwall.

Resten av perioden blev också mållös även om Tre Kronor hade en jättechans alldeles i slutsekunderna i numerärt överläge.

Tredje perioden blev betydligt mer händelsrik. Efter bara fem minuter hade det gjorts tre mål – två av Sverige (Zetterberg och Jesper Mattsson) och ett av Schweiz.

När Andreas Karlsson tryckte in 4–2 snyggt framspelad av Fredrik Emwall med nio minuter kvar, trodde nog de flesta att matchen var avgjord.

Men Sverige slappande av igen och Schweiz kunde strax efter återigen reducera och hålla liv i matchen.

Pressade på slutet

Kvitteringen kom med drygt tre minuter kvar att spela. Niklas Kronwall tappade pucken i egen zon och schweizarna tog tillfället i akt.

Knappas rättvist sätt till spelet över hela matchen, men å andra sidan spelade Tre Kronor mer än lovligt nonchalant i egen zon några gånger vilket straffade sig.

Tre Kronor pressade hårt under sista minuten och fick också ett power-play de sista 20 sekunderna, men schweizarna höll undan och tog en poäng mot OS-mästarna.

– Vi ger bort den här matchen totalt och gör alldeles för många misstag, sa Bengt-Åke Gustafsson till Tv3 efter matchen.

Patrik Johansson