”Ingen känner igen mig på stan”

HOCKEY

Dubbla guld och trissmiljonär – men Kronwall vill förbli doldis

nära vännerna Niklas Kronwall har lägenhet i Sundbyberg. ”Jag gillar livet här ute, det är lite småstadskänsla över det hela.”, säger han.

Han har vunnit OS-guld och

VM-guld under en och samma säsong.

Och till råga på allt – i måndags skrapade han fram en miljon kronor på en Trisslott.

– Det är helt osannolikt. Säsongen har varit helt fantastisk, säger Niklas Kronwall till Sportbladet.

När Sportbladets fotograf Gunnar Seijbold vill ta några bilder på den färska VM-hjälten i centrala Sundbyberg skriker hela hans kropp ”nej, nej, nej”.

Men hans ställer upp – utan att protestera.

– Snälla, låt det gå snabbt då.

– Jag gillar inte att bli uttittad.

Niklas Kronwall vill nämligen inte bli kändis annat än på hockeyrinken.

– Helst inte, jag trivs bra som jag har det. Ingen känner igen mig på stan och det är jag faktiskt jäkligt glad för. Uppmärksamhet är skoj på ett sätt, så klart, för då vet man att man gjort någonting riktigt bra. Men annars? Nej, det får vara.

Trots succén i OS, VM och i Detroit Red Wings är det ingenting som märks på Niklas Kronwall.

Han står stadigt med båda fötterna på jorden.

– Jag hoppas verkligen att jag inte har förändrats som person och det har jag nog inte heller, för då skulle mamma sagt till på skarpen.

Mamma Tove är kanske hans största beundrare och även den som fortfarande är ”chefen” i familjen.

– Under VM stod det i någon tidning att jag inte hade en aning om vilka spelarna i USA:s lag var. Så var det inte, reportern missförstod mig lite och det såg inte alls bra ut i tidningen. Det verkade bara stöddigt. Mamma ringde och skällde på mig direkt, säger Niklas Kronwall och skrattar.

Mamma på plats i Turin

– Hon har koll och var till exempel på plats i Turin när vi tog guld. Jag har henne att tacka för så mycket.

Tove Kronwall har dragit ett tungt lass och är den som gjort Niklas fantastiska karriär möjlig.

Pappa Hasse dog samma dag som Tre Kronor-hjälten fyllde elva år.

– Det var så klart väldigt jobbigt, allt blev plötsligt bara tomt, men på något sätt läker tiden såren. Man har lärt sig att leva med att han inte finns längre, säger Niklas Kronwall till Sportbladet.

– Mamma har varit helt otrolig, hon har gjort ett fantastiskt jobb. Tänk, vi är tre bröder, som alla då spelade ishockey. Det kan inte ha varit lätt för henne.

Brorsan spelar i Toronto

Lillebror Staffan Kronwall återfinns numera i Toronto Maple Leafs och storebror Mattias jobbar på börsen i Stockholm.

– Mattias är den som varit klok och pluggat till sig en utbildning. Jag började på hockeygymnasiet, men hade dålig självdisciplin och hoppade av efter två år. Det är någonting jag ångrar i dag, säger Niklas Kronwall.

Och fortsätter:

– Micke Magnusson (lagkamrat med Niklas i Djurgården) försökte få mig att tänka om, men, men? Han lyckades inte. Det är säkert inte roligt att börja plugga igen den dagen man slutar spela hockey, det inser jag i dag, men det insåg jag tyvärr inte då.

Ödmjukheten lyser igenom på många plan hos Niklas Kronwall.

När Sportbladet ber honom berätta om hur det känns att ha blivit vald till VM-turneringens bäste spelare i Riga protesterar han vilt.

– Det där blev fel, priset skulle ha gått till Kenny Jönsson. Han var och är i en klass för sig och gjorde mig bra, säger Niklas Kronwall.

– Men jag tror inte att Kenny själv inser hur bra han egentligen är. Att han spelar i allsvenskan är helt sjukt. Att komma därifrån och dominera i både OS och VM ska bara inte vara möjligt.

Niklas Kronwall är uppvuxen i Viksjö utanför Järfälla och han har inte glömt sina rötter.

När han köpte lägenhet gjorde han det i Sundbyberg – inte i centrala Stockholm som vilken annan nybliven miljonär som helst hade gjort.

– Jag gillar livet här ute, det är lite småstadskänsla över det hela. Sedan har jag många vänner i Barkarby och dem vill jag kunna hälsa på då och då.

Kompisarna ger trygghet

Att hålla kontakt med sina kompisar är viktigt, tycker Niklas Kronwall.

– Det handlar om trygghet. Även om det kan gå veckor utan att vi pratas vid under vintrarna så finns polarna alltid där. Det är bara att ringa och då är det som man pratat i?går.

I Detroit är han omtyckt, men hans säsonger i klubben har varit skadedrabbade.

– Jag har fortfarande inte fått göra en hel säsong och det grämer mig lite. Det får bli mitt nästa mål i karriären, säger Niklas Kronwall.

Som om inte succén i landslaget räckte lyckades Niklas Kronwall och tre av hans kompisar – efter en sponsorgolftävling i måndags – skrapa fram en miljon kronor på en Trisslott.

– Det är helt sjukt. Jag fattade knappt att det var sant, säger Niklas Kronwall.

Eller Nick Jr. – som han kallas i Nordamerika.

Nick Sr. är naturligtvis Nicklas Lidström och Detroit räknar med att Niklas Kronwall ska axla hans mantel i framtiden.

Mannen med guldbyxorna håller på att bli riktigt, riktigt stor.

Kronwalls säsonger i Nordamerika

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL