Klart: Gustafssons KHL-kontrakt rivet

Foto: Fredrik Sandberg/TT
HOCKEY

Det var klart att han skulle lämna, nu är kontraktet uppsagt.

Erik Gustafsson lämnar Avangard Omsk på grund av för många utlänningar.

– På grund av de många skadorna behöver vi forwards. Att behålla en back på bänken var inte vettigt, säger Avangards general manager Victor Shalaev till klubbens hemsida.

Strax innan avfärden till Karjala Cup fick den svenske landslagsbacken Erik Gustafsson besked om sin framtid i den ryska klubben Avangard Omsk, eller rättare sagt hans brist på framtid i klubben. På grund av att KHL-klubben värvat den kanadensiske forwarden Teddy Purcell hade klubben för många utländska spelare i truppen. Det gjorde att Gustafsson inte längre var önskvärd i Avangard.

Nu – när Karjala Cup är över – står det klart att Gustafsson är fri att välja ny klubb. På sin hemsida meddelar Avangard att de i samråd med Gustafsson har rivit svenskens kontrakt.

Inte vettigt att behålla försvarare”

– Erik är en man av sina ord och en man av handling. Vi kommer alla ihåg hur han höll det. Det behövdes aldrig några krav på hängivenhet, han försvarade alltid orädd sitt mål, blockerade skott och kunde vid behov spela hur länge som helst, säger Avangards general manager Victor Shalaev till klubbens hemsida.

– Tyvärr var denna säsong en situation där vi var tvungna att släppa en av våra utländska spelare. I KHL finns det en gräns och därtill, på grund av de många skadorna, behöver vi anfallare. Att behålla en försvarare på bänken var inte vettigt.

”Skiljs åt som vänner”

Gustafsson flyttade till Avangard 2014 och har – efter en vända i schweiziska Kloten däremellan – totalt spelat 129 matcher för klubben. Innan dess spelade Gustafsson 91 NHL-matcher för Philadelphia Flyers.

– Vi och Erik skiljer oss åt som vänner. Vi önskar honom enbart lycka och så många nya segrar som möjligt. Med hans karaktär kommer de definitivt att komma.

ARTIKELN HANDLAR OM

KHL