Wennerholm: Nu kan inget stoppa AIK

Foto: ANDREAS BARDELL
HOCKEY

AIK är i play off mot BIK Karlskoga efter en oerhörd dramatik i sista omgången.

Och vilken hjälte han var lagkaptenen Christian Sandberg.

Nu tror jag ingenting kan stoppa AIK från ett SHL-kval mot Rögle.

Jag är helt säker på att spelarna i BIK Karlskoga satt och hoppades på Västervik den här kvällen.

Det såg ut så långt in i tredje perioden också, då Västervik ledde med 3–0 samtidigt som AIK hade fullt upp med ett kämpande Almtuna i Uppsala.

Men AIK hade marginalerna med sig den här gången också.

Först 3–2 genom Daniel Olsson-Trkulja på en retur efter 7.05. Och sedan Christian Sandbergs kanon till 4–2 efter 12.36, ett direktskott som seglade in i Jonas Johansson bortre kryss.

Det var rätt man som fick avgöra det här och skjuta AIK till serieledning igen.

Men dramatiken fortsatte ända in i slutsekunderna då Almtuna tog ut målvakten och chansade på en reducering, men då Jonas Almtorp fick öppen kasse med 59 sekunder kvar. Och det var 5–2.

Då visste AIK redan att 4–2 skulle räcka och jag hörde Roger Melin lugna sina spelare där i båset. Den store Melin lät lika lugn som om det varit en måndagsträning.

Vet inte hur karln bär sig åt

Samme Roger Melin som meddelade att han skulle sluta efter den här säsongen, då AIK krossats av just Västervik med 5–0 borta i omgång 40. Då låg AIK en bra bit från strecket upp till slutspelsserien. De var allsvenskans stora besvikelse.

Då vände allt.

Nu har Roger Melin levt upp till den legendstatus han har i AIK ännu en gång.

Jag vet inte hur karln bär sig åt, men äktenskapet med AIK har varit lyckligare än något annat han haft. Inklusive tiden i Brynäs och SM-guldet där.

AIK:s segertåg fortsätter och de har inte förlorat en match vid full tid på de sjutton senaste. Det har blivit femton segrar och två förluster på övertid.

Jag tror den segerraden fortsätter mot BIK Karlskoga.

Det finns enormt många paralleller till Leksands resa förra säsongen, då de också var utdömda, men reste sig i slutet av säsongen.

Det slutade med att Leksand gick upp efter sitt mirakel mot Modo.

Men då krävs att AIK slår både BIK Karlskoga och gör om samma mirakel mot Rögle, som är betydligt bättre på papperet och avslutade grundserien starkt.

Men jag ser AIK som klara favoriter mot BIK Karlskoga.

Det brukar vara så när man kommer underifrån med segrar i benen och ett självfötroende stort som Globen och möter ett lag som förlorat den allsvenska finalen.

BIK Karlskoga imponerade under grundserien, men föll ihop totalt i finalen mot Mora. De var inte ens nära. Jag kände inte alls igen värmlänningarna som påminde lite om Luleå mot Malmö.

De vek ner sig fullständigt.

Rätt med AIK och inte Västervik

Nej, AIK är inne i ett stim just nu och förstakedjan med Christian Sandberg, Daniel Olsson-Trkulka och Michael Lindqvist är ruskigt bra just nu. De var de som vände matchen mot Almtuna.

Samma Almtuna som ska ha all cred för att de verkligen gav allt mot AIK. De kom ut och såg ut som om de också hade en playoff-plats att spela om.

Och det känns på något sätt rätt att AIK är vidare och inte Västervik.

Smålänningarna gick ju ut redan innan matchen mot Tingsryd och indikerade att de nog skulle få avsäga sig SHL-platsen om det gick så långt.

Då hade ju resten av det här kvaldramat varit helt meningslöst.

ARTIKELN HANDLAR OM