Mejla

Hans Abrahamsson

Abrahamsson: Nu är snöbollen i rullning

Publicerad:
Uppdaterad:

Den här matchserien kan bli en riktigt smutsig historia – både på och utanför isen

Leksand gör det förbjudna.

Jag har inga problem att förstå deras frustration.

Samtidigt är det ju precis det här vi inte vill ha – för nu är snöbollen i rullning.

Den här matchserien kan bli en riktigt smutsig historia – både på och utanför isen.

Som om det inte räckte med den hetta som redan har pumpats upp i Slaget om Siljan. Nu stiger temperaturen ytterligare en nivå sedan Leksand i efterhand valt att anmäla Moraforwarden Robin Johansson.

Efter matchen friades Johansson efter att ha kört sin klubbknopp i ansiktet på Leksandsbacken Ben Youds.

Leksand ville även ha en avstängning för Fabian Gunnarsson efter tacklingen på Alexander Ytterell i samma match, men det är framför allt Robin Johanssons agerande man inte kan acceptera.

Butt-ending, att stöta klubbknoppen mot motståndarens ansikte eller kropp, bedöms som något av det fegaste och fulaste man kan göra på en hockeyplan. Det är en avart man numera ser väldigt sällan i elithockeyn. Att den sker i samband med en tackling i hög fart är än ovanligare. När det väl sker en butt-ending är det oftast i samband med en tekning eller om två spelare hamnar i en personlig vendetta.

Förvånade att det inte skickades till DN

Därför har jag också svårt att bedöma hur avsiktligt det verkligen var från Johansson. Jag vill inte tro att någon medvetet med full kraft vill trycka en klubbknopp i ansiktet på en motståndare.

Oavsett träffar hans klubbknopp käken på Ben Youds och det ser allt annat än vackert ut.

Jag måste säga att jag är förvånad att domarna och supervisor inte valde att skicka den vidare till disciplinnämnden. Man hade inte mycket att förlora på det.

I Leksands frustration ska också läggas att de fick backen Markus Lauridsen avstängd i fem matcher efter en armbågstackling i den första matchen. En helt korrekt anmälan och bestraffning som jag ser det, men det gör också att Leksand går i taket när Robin Johansson inte ens anmäls till disciplinnämnden.

Måste ses över inför framtiden

I SHL har klubbarna en överenskommelse att inte anmäla varandra, även om det har hänt några gånger. Vem minns inte kvartsfinalen mellan Luleå och Djurgården för några år sedan där Luleå anmälde både Jimmie Ölvestad och Marcus Nilson.

Till skillnad från i SHL används inte situationsrummet i kvalspelet när det gäller spelarna säkerhet och målsituationer.

Om jag förstått det rätt finns det inte tillräcklig teknik på de allsvenska arenorna för att kunna nyttja situationsrummet fullt ut.

När så mycket står på spel vore det en självklarhet att situationsrummet kan användas till åtminstone situationer som ska vidare till disciplinnämnden. 

Det här är något man definitivt behöver se över till kommande år.

Olyckligt att det gått så långt

Med det sagt är Leksands anmälan inget vi vill ha. Matchserierna ska i största möjliga mån avgöras på isen av domarna. Inte av något anmälningskrig i efterhand mellan klubbarna.

För vad leder det här till? Hur kommer Rögle, Karlskoga och inte minst Mora att agera i de kommande matcherna? Är det här starten på ett anmälningskrig som inte är värdigt den här typen av matcher?

Jag är rädd för det.

Därför är det olyckligt att det har blivit så här.

Det är också en tydlig signal på att man behöver använda samma anmälningssystem som finns i SHL.

För det finns inga matcher i svensk ishockey som betyder mer än just direktkvalet till SHL.

avHans Abrahamsson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM