Wennerholm: Hardt of Hockey har ett Gretzky-snitt

HOCKEY

VÄXJÖ. Malmö chockar guldfavoriten Växjö direkt i första kvarten.

Och det är gamla Modo-vibbar när slutspelsspecialisten Nichlas Hardt slår in 2–1 i sudden.

Där talar vi Hardt of Hockey.

Malmös dansk är skåningarnas slutspelskung så här långt.

Han toppar slutspelets poängliga med sina sex poäng (3+3) på bara tre spelade matcher. Har har ett Gretzkysnitt på två poäng per match.

Att jag sedan aldrig begripit hur poängen från åttondelarna kan räknas in i slutspelets totala poängliga är en annan femma.

Men att Nichlas Hardt är byggd för slutspelshockey vet alla.

Stor matchvinnartyp

Han är dansk dynamit när det handlar om vinna eller försvinna. Precis den spelartyp som avgör den här typen av matcher med sin oömma spelstil och enorma vinnarskalle.

Och jag tycker Malmö vann rättvist.

Det borde vunnit redan efter ordinarie tid, men Växjös måltjuv Tuomas Kiiskinen rånade Malmö på en tidig kväll när han slog in kvitteringen till 1–1 med bara tio sekunder kvar att spela.

Men fram till dess hade jag suttit och undrat vilket av lagen som vunnit grundserien. Egenligen. Det var Malmö som såg ut som seriesegrare den här kvällen i Växjö. Inte hemmalaget Lakers som fått ta emot en stor blombukett och den check på en miljon kronor som fyller på kassan hos det lag som vinner grundserien.

Växjö spelade som ett topplag.

I tio minuter.

Det var de första tio i matchen, som smålänningarna kom i våg efter våg och skapade långa anfall.

Då såg det ut som förväntat.

Sedan vände allt. Malmö tog över mer och mer, stack upp i giftiga kontringar och i andra perioden vann de skotten med 14–0.

Ja, ni läste rätt. 14–0. På bortaplan.

Växjö hade svårt att komma in på mål och skapa chanser under ordinarie matchtid, förutom det där målet i slutsekunderna då de spelade sex mot fyra.

Ja, de hade ett bortdömt mål i sista perioden, som ströks en kväll som nästan hade fler bortdömda mål än gjorda. Men här handlade det om en hög klubba, så det var inte lika kontroversiellt som i Göteborg.

Hade tempot i kroppen

Nu anade jag att Malmö hade en bra chans i den här första matchen, då de kom till Växjö med matchtempo i benen. Två färska åttondelsfinaler och segrar mot Luleå. Det mot ett Växjö som inte hade spelat en match sedan sista grundserieomgången den 7 mars. På tio dagar.

Det brukar märkas, men att det skulle göra så stor skillnad hade jag aldrig trott.

Om det är en indikation på att Växjö är inne i en längre svacka vet jag inte. Jag reagerade inte speciellt mycket, när Växjö bara tog en enda trepoängare på de åtta sista matcherna i grundserien. De var ju aldrig hotade där i serietoppen.

Men det har faktiskt gått en månad sedan de vann en hockeymatch efter ordinarie tid. Det var den 18 februari som de slog Leksand borta med 6–0.

Och i sista grundseriematchen förlorade de faktiskt mot samma Malmö i Vida Arena och då med 4–5 i en betydligt målrikare match.

Det här var alltså andra raka förlusten mot skåningarna. Det ger naturligtvis Malmö en psykologisk fördel som inte ska underskattas.

Tror trots förlusten på Växjö

Men jag håller fortfarande Växjö som favoriter att vinna den här matchserien.

Det är kul att Malmö utmanar i det som de flesta trodde var slutspelets mest givna kvartsfinal, men jag tror fortfarande inte att de håller i längden. Jag tänker inte ändra mitt grundtips.

Och att serieåttan slår ut seriesegrarna är mycket sällsynt.

Det har bara hänt en enda gång på 2000-talet och det var när åttan AIK slog ut grundseriens etta HV71 i kvartsfinalen 2011. Med 4–0 i matcher dessutom.

Även om jag lärt mig att man aldrig ska säga aldrig.

ARTIKELN HANDLAR OM