Succékeepern tillhör världseliten i tv-spelet

Foto: BILDBYRÅN, EA SPORTS
HOCKEY

Linus Söderström är inte bara en av SHL:s bästa målvakter.

Han tillhör också världseliten i NHL på Xbox.

– Sedan NHL 13 har jag legat topp 5, eller topp 8, på rankingen för varje spel som har kommit ut, säger HV71:s målvakt.

Linus Söderström, 20, har imponerat stort den här säsongen. Han slog Henrik Lundqvist gamla rekord i insläppta mål per match under grundserien, och han vet fortfarande inte hur det är att förlora en slutspelsmatch.

Söderström är inte bara en av SHL:s bästa målvakter, han tillhör också världseliten i spelet NHL på Xbox, något som han pratade om i HV-podden tidigare i år. För Sportbladet berättar han ännu mer om sitt stora intresse.

– Jag har alltid älskat hockey och har alltid spelat NHL på Playstation när jag var yngre och Xbox den senaste tiden. Det var någonstans vid NHL 11 och NHL 12 som jag började spela seriöst. När jag såg att det fanns rankings bestämde jag mig bästa för att bli en av de bästa i världen, säger Söderström.

”40 raka vinster”

Den målsättningen har han lyckats med. Fem år i rad har nått minst topp 8 på rankingen.

– Sedan NHL 13 har jag legat topp 5, eller topp 8, på rankingen för varje spel som har kommit ut, men då pratar vi september, oktober och november. Efter de månaderna blir det så mycket hockey och då spelar jag inte lika mycket, säger Söderström, som spelar onlineläget Hockey Ultimate Team och han berättar att det är mellan 700 000 och en miljon spelare som spelar just det.

Vad ligger du på rankingen nu?

– Ingen aning. Jag har inte spelat kontinuerligt sedan november. Du måste spela och vinna matcher varje dag för att bibehålla en hög ranking. Jag har droppat jättemycket, men jag har fortfarande ett bra record, alltså vinster och förluster. Jag jobbade mig upp till 40 raka vinster innan jag förlorade tidigare i dag, säger Söderström.

Är det jobbigt att halka ner på rankingen under säsongen?

– Lite tråkigt är det att åka ner, men i början är man motiverad att ta sig upp. När man är topp-3 vet man att man är bland de bästa i världen, och då det är lugnt. Så länge man har bra ett record som syns på ens spelarsida är det lugnt. Man vill inte förstöra det.

Har du legat etta på rankingen någon gång?

– Nej. Jag låg trea en gång och slog ettan med 9-5, men det var något år sedan.

Vilka egenskaper gör dig till en bra spelare?

– Vad gör en bra? Det har tagit tid. Jag har spelat seriöst och hårt i många år. Man tränar upp sig. Ju mer du spelar desto bättre blir du. Du lägger upp strategier och spelsätt, formerar kedjor och så vidare. Jag har fått det bra sammansynkat kan man säga. Jag trivs med alla mina fyra kedjor, säger Söderström.

”För dålig i tv-spelet”

Är du en större talang på hockey eller NHL-spelet?

– Haha, jag vet inte vad jag ska svara på den. Den frågan var för svår.

Har du värvat dig själv någon gång i spelet?

– Jag provade mig själv, men han är alldeles för dålig. Han fick inte vara kvar, säger 20-åringen.

I HV-podden berättade Söderström att hans mamma sagt: ”Linus, om inte du spelat hockey hade du varit tjock och haft diabetes” – och HV-målvakten tror att det ligger något i det.

– Hade jag inte haft hockeyn skulle jag nog ha varit väldigt inaktiv och ätit väldigt onyttigt, för det är så många gamers är. Jag tror min mamma har rätt i det, säger Söderström.

Efter karriären, skulle du vara sugen på att jobba med något inom E-sport?

– Det vore skitkul. Det är en av banorna jag tänkt i. Hade jag inte spelat hockey skulle jag nog vilja jobba på EA Sports (spelutvecklare) i Vancouver, säger Söderström.

Men än så länge har 20-åringen en hockeykarriär att fokusera på, och nu närmast väntar semifinal mot Malmö.

– Otroligt mäktigt ska det bli. Det var två helt sjukt fantastiska hemmamatcher mot Färjestad. Det var ett tag sedan HV var i semifinal, och man märker att föreningen och alla fans är sugna på att det ska dra igång, säger Söderström.

ARTIKELN HANDLAR OM