NHL-resan som ska ge VM-guld

HOCKEY

VM-laget ska till stora delar byggas runt NHL-spelare.

Och nu drar Tre Kronor-ledningen på en rekordlång NHL-resa för att få loss rätt spelare 

– Den här blir en jätteviktig resa, säger den assisterande förbundskaptenen Johan Garpenlöv.

Tre Kronor har tre raka VM-turneringar utan medalj. Och för att undvika ett nytt misslyckande till årets turnering, som avgörs i Köln/Paris, satsar Tre Kronor-ledningen extra hårt för att få hem NHL-spelare till turneringen. 

Under nästan tre veckor i mars kommer förbundskapten Rikard Grönborg och hans assistenter Johan Garpenlöv och Peter Popovic vara i Nordamerika för att på plats följa de spelare som är aktuella för VM-spel.

– Att alla tre förbundskaptenerna åker över och tillsammans täcker hela mars har nog aldrig skett tidigare. Vi vill vara nära spelarna som missar slutspelet och visa att vi verkligen är engagerade och intresserade, säger Garpenlöv.

Mer än halva laget kan bli NHL-spelare

Vilka matcher och vilka spelare de ska se finns i tillägget under artikeln.

Johan Garpenlöv trycker på hur viktig den här resan är för ett framgångsrikt VM för svensk del: 

– Vi vill försöka få hem spets till vårt lag till VM och spetsspelarna finns i NHL. Därför är det också viktigt att vi sänder bra signaler till spelarna och fortsätter arbetet med de kontakter vi redan har med NHL-spelarna. 

Hur många NHL-spelare tror du att det blir i VM-truppen?

– Det där är väldigt svårt att svara på. Men tittar vi på de senaste åren har det legat mellan åtta till tolv stycken. Hur många det blir handlar om vilka lag som inte går till Stanley Cup och vilka som går långt i slutspelet.

Har ni redan nu fått klart med någon NHL-spelare som missar slutspelet?

– Vi har ännu inte ställt frågan rakt av till någon. Däremot har vi läst att både Oliver Ekman Larsson och Gabriel Landeskog varit positiva och det sänder ju bra signaler.

Vilken är er drömspelare att få loss?

– Drömspelare… då pratar vi om de bästa spelarna vi har i NHL. Som ”Henke” (Lundqvist), Erik Karlsson och Nicklas Bäckström. Men alla de tre går säkert långt i ett slutspel, säger Garpenlöv.