Mejla

Per Bjurman

Bjurman: Det känns lite omtumlade

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

LAS VEGAS. Golden Knights fick kanske ingen Royal straight flush i natt.

Men en helt okej uppsättning hockeyknektar har samlats i den skoningslösa hettan i Nevada-öknen. 

Och när general managern George McPhee redan idag trejdar bort några av valen han gjorde under den rätt blodfattiga expansion-draften kan truppen bli riktigt intressant...

En ny era har inletts i NHL. 

Efter nattens expansion-draft i flashiga T-Mobile Arena på The Strip finns det 31 fullvärdiga lag i världens bästa liga – inklusive ett i absurda spelmekkat Las Vegas. 

Det känns lite omtumlande. 

Själva tillställningen – NHL:s mest emotsedda happening på åtskilliga år – levde visserligen inte riktigt upp till hypen.

Överraskningarna var få, särskilt som två tredjedelar av valen från de omhuldade listorna med oskyddade spelare hade läckt ut på förhand, och truppen general managern George McPhee till slut satt med inte direkt någon kioskvältare.

Men ändå.

Får mitt hjärta att dunka

Bara det faktum att det om några månader verkligen kommer att spelas NHL-hockey i den sanslösa 24-timmarsstaden där den stora idrottsliga prestationen fram tills nu bestått i att kunna kasta en tärning efter tio gratisdrinkar får i alla fall mitt hjärta att dunka lite i bröstkrogen. 

Och en hygglig kollektion begåvningar knöt han ändå till sig, McPhee. 

Marc-Andre Fleury, Pittsburghs mångårige målvaktsstjärna,  är till exempel en profil han definitivt kan använda för att marknadsföra hockey på en marknad helt renons på hockeykultur. James Neal, Nashvilles elake sniper, är en annan tänkbar lokalhjälte – och ingen ifrågasätter klassen på Marc Methot (Ottawa), Trevor van Riemsdyk (Chicago), Jonathan Marchessault (Florida) eller Cody Eakin (Dallas).

Kommer bli vassare

De båda svenskarna som nu kan  börja leta hus i Las Vegas Valley – nyblivna världsmästarna Oscar Lindberg från New York Rangers och William Karlsson från Columbus – har definitivt också mycket att bidra med när den nya klubben nu ska byggas från grunden.

Foto: Ethan Miller / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Foto: BRUCE BENNETT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Det intressanta är dock att Herr McPhee inte är klar ännu. Långtifrån. Redan idag, torsdag, öppnar NHL:s trejdmarknad på nytt och han kommer använda åtskilliga av nattens byten för att trejda till sig ännu mer värdefulla tillgångar.

Så lägg inte för stor vikt vid den trupp som finns på papper nu i natt. 

Den kommer bli vassare och starkare innan allt är sagt och gjort.

Karlsson förtjänade priset

Parallellt med expansion-draften höll ligan också sina årliga Award-gala –  och på den snuvades Erik Karlsson för andra i året i rad på sin tredje Norris Trophy.

Lite surt, han förtjänade den ifjol och han förtjänade den i år också. Men det går samtidigt inte att klaga särskilt mycket på att San Jose-bjässen Brent Burns vann istället. Han hade trots allt en monstersäsong och dammade in 29 mål, en oerhörd siffra för en back i det moderna NHL.

Noterbart i övrigt är att blott 20-årige Connor McDavid sopade hem både Hart Trophy – priset till ligans mest värdefulle spelare – och Ted Lindsay Award, den utmärkelse spelarna själva röstar om.

Världen är snart hans, därom råder inga tvivel.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!