Kaptenen: ”Vi har haft ett krismöte”

1 av 2
HOCKEY

Finland har floppat i JVM och är piskat att vinna mot Sverige i natt.

Nu avslöjar lagkaptenen Olli Juolevi att spelarna har haft ett krismöte – utan tränarnas närvaro.

– Vi samlades på morgonen efter förlusten mot Danmark, säger Juolevi till Ilta-Sanomat.

Den regerande mästaren har fått en blytung start på JVM.

Förlust i premiären mot Tjeckien följdes upp av ett dunderfiasko i form av en sensationell 2–3-förlust mot Danmark och skarp kritik har riktats både mot spelarna men kanske framförallt mot förbundskaptenen Jukka Rautakorpi.

Stämningen i truppen?

Den är inte direkt på topp…

– Det har varit ett par tuffa dagar nu. Man är inte ute på twitter och läser direkt. Men det är ju också baksidan med livet som hockeyspelare; när det går bra så dundrar medierna på med fina rubriker, men när det går åt helvete så får man all skit över sig, säger lagkaptenen Olli Juolevi till Ilta-Sanomat.

Höll internt krismöte

Morgonen efter förlusten mot Danmark samlades lagets kaptenstrio – Olli Juolevi, Kasper Björkqvist och Vili Saarijärvi – utan tränarnas närvaro, för att lufta sina tankar.

– Vi funderade på vad vi egentligen vill få ut av vårt spel. Vi hade ett samtal på morgonen där och efteråt gick vi och pratade med tränarna och funderade vidare tillsammans, säger Juolevi.

Finland har anklagats för att spela för passivt och defensivt och det verkar som att spelarna känner sig aningen bakbundna av taktiken. Lagkapten Juolevi efterlyser nämligen friare tyglar.

– Aktiviteten i spelet var ett stort tema under vårt möte. Vi vill vara mer aktiva i vårt spel, speciellt eftersom vi har skickliga spelare, inte minst på backsidan där många av oss är skickliga med pucken. Vi backar behöver bli mer delaktiga i spelet, säger han.

Riskerar nedflyttning

Inför nattens ödesmatch mot Juniorkronorna gör också Finland stora rockader i sina kedjeformationer.

– Vi måste göra fler mål. Bara tre mål på två matcher och inte ett enda i power play är för dåligt. Det är en sak vi måste förbättra om man ska kunna gå långt i en sån här turnering, säger Kasper Björkqvist till Sportbladet.

Förlust i natt och Finland måste förlita sig på att Danmark skräller mot Schweiz – annars får man spela match om att undvika nedflyttning(!).

– Vi kan inte spela som vi gjorde mot Danmark. Vi måste vara bättre förberedda mot Sverige, säger kaptenen Olli Juolevi till Sportbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM