Zetterberg: ”Helt annan energi än inför en vanlig säsongsstart”

Foto: Per Bjurman
”Zäta” är nöjd när han spanar ut över den nya arenan.
Foto: Alloverpress
HOCKEY

DETROIT. Henrik Zetterberg var NHL:s bästa veteran förra säsongen. 

Men frågan är om det inte kommer gå ännu bättre i år.

Flytten från NHL:s sämsta hall till dess bästa – nya, monstruösa Little Caesars Arena mitt i centrala Detroit – har gett den gamle kaptenen en rungande kick.

– Jag känner en helt annan energi än inför en vanlig säsongsstart. Allt är verkligen nytt och roligt, säger han till Sportbladet under en lunch i den återupplivade hemstaden.

Foto: Sport Media/CSM/REX/Shutterstock / REX/Shutterstock

Han inleder sin sextonde NHL-säsong till veckan och fyller 37 år nästa måndag.

Så det vore förståeligt om Henrik Zetterberg var om inte blasé så i alla fall lite mätt. 

Men icke alls.

Det är tvärtom.

Medelpadingen som redan ifjol stod för fler poäng i världens bästa liga än någon annan över 32 har ännu mer svikt i steget och lyster i ögonen den här hösten. 

Imponerad över skrytbygget

Och det beror på att han och lagkamraterna flyttat sedan sist. Från luggslitna, kantstötta gamla Joe Louis Arena till Little Caesars Arena – en magnifik, luxuös hockeykatedral mitt i Detroit med väldiga, branta läktaretage, en jumbotron större än genomsnittliga tvårummare i Stockholm och faciliteter för spelarna som slår annat.

– Första matchen jag spelade, i fredags, satt jag bara i båset och tittade storögt på allting, berättar ”Zäta” när vi efter ett tufft träningspass i den nya hallen ses över en lunch med kedjekamraterna Gustav Nyquist och Tomas Tatar på restaurang i kvarteret intill.

–  Det går ännu inte riktigt att fatta att det här ska vara vårt nya hem. Det är så nytt ännu, jag hittar inte ens särskilt bra ännu. Det kommer bara bli bättre när försäsongen är över och vi liksom får uppleva vardagen här inne.

Foto: Per Bjurman
”Zäta” är nöjd när han spanar ut över den nya arenan.

Gustav Nyquist instämmer.

– Det känns nästan som att vi varit på roadtrip under försäsongen, man har inte vant sig vid att vi har det så bra. Men jag ser fram emot att bli mer hemmstadd, säger han.

Gillar de branta läktarna

Allra bäst tycker herrarna  om just de väldiga men tajta och tvärt branta läktarsektionerna. 

– Nerifrån isen är de  otroligt mäktiga och man har redan under försäsongen märkt att de bidrar till högre volym och bättre stämning. På det sättet känns hallen som en bättre version av Bell Centre i Montreal. Och det är ju därifrån de tagit delar av konceptet, säger ”Zäta”

– Men även våra utrymmen, själva omklädningsrummet och gymet och restaurangen...skillnaden mot ”The Joe” är så stor att det inte finns ord för det. Vi snackar verkligen uppgradering här.

”Zäta” tror arenan kan lyfta laget

 Kapten Zetterberg  tror att att den nya miljön kan bli ett lyft för hela laget, som i våras missade slutspelet för första gången på ett kvarts sekel och är tämligen nederlagstippat i år också. 

– Ja, jag känner en helt annan energi än jag nog hade gjort om det varit ännu en vanlig säsongsstart i ”The Joe” och jag tror att det är lika för hela laget. Det är bra tajming på flytten på det viset, menar han.

– Många hade ett mindre bra år ifjol. Sånt händer, det är mänskligt. Men nu krävs att vi tar några steg framåt igen och den här miljön kommer att hjälpa till med det,

Ett verkar i alla fall klart.

Henrik Zetterberg själv kommer skina i sitt nya hem.

Foto: Per Bjurman
Henrik Zetterberg och Gustaf Nyqvist.
ARTIKELN HANDLAR OM