Klart: Lag kan tvingas lämna wo i slutspelet

Publicerad:
Uppdaterad:
Johan Hemlin.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Johan Hemlin.

HOCKEY

Om ett lag insjuknar i coronaviruset under SM-slutspelet kan det tvingas lämna walk over.

Det bekräftas nu officiellt av SHL genom sportchefen Johan Hemlin.

– Ett lag som drabbas av ett stort utbrott som innebär att man inte kan komma till spel medför sannolikt wo, säger han.

På annandag påsk på måndag inleds det flera gånger uppskjutna SM-slutspelet i ishockey.

Dagen därpå på tisdag börjar de två sista lagen i tabellen börja göra upp i bäst av sju matcher om en plats i SHL.

Under slutspelet finns det inte längre mycket utrymme att skjuta upp matcher. Ett lag som inte kommer att kunna komma till spel på grund av ett coronautbrott förlorar troligen match för match på walk over.

– Vid ett sådant fall så tar man match efter match enligt schemat, SHL kan möjligen göra någon justering av schemat men det är högst begränsat. Med andra ord kan man i princip säga att det blir otroligt svårt för ett lag att slutföra slutspelet om man får ett stort coronautbrott under en matchserie. Ett lag som inte kan slutföra serien får lämna slutspelet, oavsett hur ställningen i matchserien ser ut, säger Johan Hemlin.

Kvalet spelas klart

I kvalet ska HV71 möta Brynäs, Oskarshamn eller Linköping. Där finns det ingen risk för walk over, eftersom det handlar om att endast den matchserien påverkas och tidsutrymmet är större.

– Där arbetar vi däremot som i grundserien. Finns det medicinska underlag som tydligt avråder från spel så kan SHL och Svenska Ishockeyförbundet välja att pausa matchserien. Sedan tar vi upp den igen när vi har smittan under kontroll, säger Johan Hemlin.

När SM-slutspelet har startat blir det inte längre aktuellt att ersätta lag som har insjuknat i coronaviruset.

– Vi kommer endast att ersätta ett lag som drabbas inför åttondelarna, detta för att säkerställa att slutspelet startar med korrekt antal lag. Det vill säga att lag elva står som reserv i 48 timmar innan åttondelarna drar igång, säger Johan Hemlin.

Ångestfylld vecka

Om båda lagens medicinska team avråder från spel och det tas ett beslut att avbryta så finns det tydliga regler för vilket lag som går vidare. Det handlar i första hand om placering i grundserien, i andra hand om ställningen i aktuell matchserie.

SM-semifinalerna har tidigare förkortats till bästa av fem matcher. Övriga matchserier avgörs som tidigare planerat: två SM-åttondelsfinaler i bäst av tre matcher, SM-kvartsfinaler och SM-finalen i bäst av sju matcher.

SM-slutspelet och kvalet kommer spelas med nedsläpp klockan 15.00 eller 15.15 på helgdagar och 19.00, 19.30 eller 20.00 under vardagskvällar.

Åtta matcher återstår av grundserien och de sista matcherna spelas på påskafton på lördag.

Det kan fortfarande hända mycket i tabellen. Bland annat har Brynäs på kvalplats fortfarande det i egna händer att ta sig till SM-slutspelet.

På onsdagskvällen kan Växjö bli klar seriesegrare. Djurgården och Malmö kan bli klart för SM-slutspelet.

Foto: NICLAS JÖNSSON / BILDBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!