”Hon är som en storasyster för mig”

SDHL: Därför valde supertalangen Viivi Vainikka Luleå

Av: Jonathan Nilsson

Publicerad:
Ronja Savolainen, Viivi Vainikka
Foto: Simon Eliasson
Ronja Savolainen, Viivi Vainikka

LULEÅ. Luleås finska nyförvärv och jättetalang Viivi Vainikka går i idolernas fotspår.
Med lagkamraten Ronja Savolainen som mentor.
– Hon är som en storasyster för mig, säger den 18-åriga centern.

När Ronja Savolainen, 22, lämnade hemlandet Finland för Luleå tog Michelle Karvinen emot henne med öppen famn. Den finska superstjärnan tog den då 18-åriga backen under sina vingar och Savolainen bodde till och med hos Karvinen till en början.

Fyra år senare har Karvinen lämnat Norrbotten för spel i schweiziska HC Lugano. Savolainen har vuxit ut till en av ledarna i laget och gjorde hela 20 mål från sin backposition förra året, flest av alla backar i SDHL.

Nu är det hennes tur att agera mentor till en 18-årig landsmaninna, nyförvärvet Viivi Vainikka.

Foto: Simon Eliasson

– Ja, det är klart. Jag har visat henne stan och försöker hjälpa henne så mycket som möjligt, om hon behöver åka till affären och så där. Jag vill lära henne lite svenska också och hon förstår det redan jättebra, säger Savolainen som själv har talat svenska ända sedan barndomen.

– Hon är väldigt vuxen och mogen utanför isen. Tar hand om sig själv och gör allt hon måste. Själv hade man svårt att laga mat och sådant, man var mycket ute och åt. Hon gör allt det själv.

Slog igenom som 15-åring

Klockan är bara tio på förmiddagen men Luleåspelarna har redan hunnit med ett styrkespass och ett ispass. Efter att utrustningen har åkt av förbereder sig Viivi Vainikka för ett extra pass på gymmet under ledning av Jenni Hiirikoski, världsbacken som kombinerar rollen som lagkapten med att vara fystränare.

Trots sin ringa ålder – hon fyller 19 i december – har Vainikka hunnit göra stort avtryck, både i hemlandet och internationellt. Hon debuterade i den finska högstaligan som 15-åring och säsongen därpå tog hon plats i landslaget, som endast var ett bortdömt mål från att bli världsmästare.

– Det har varit kul. Det var så fantastiskt att få chansen att spela i hemma-VM. Det var grymt att få spela med världens bästa spelare, säger hon.

Är Luleå en känd klubb i Finland?

– Ja, så är det. Alla känner till Luleå och vet att de har ett bra lag.

Hur är intresset för damhockey i Finland?

– Det blir bättre hela tiden. Här i Sverige är allt lite bättre, men det går framåt i Finland och det är kul att se.

Lockade henne till Luleå

Ronja Savolainen berättar att hon hade ett finger med i spelet när Viivis val föll på Luleå.

Foto: Simon Eliasson
Ronja Savolainen, Viivi Vainikka

– Ja, jag har pratat med henne och frågat vad hon vill göra efter gymnasiet. Hon har alltid frågat mycket om Luleå och varit intresserad. Jag frågade om hon ville till college, men det kanske inte var hennes grej. Då sa jag: kom hit. Du kommer få all hjälp du vill ha. Framförallt när Jenni är här, då får man suveränt bra träning också. Det perfekta stället att vara på om man vill bli en bra hockeyspelare.

Nu tränar Viivi alltså med flera av sina barndomsidoler även på daglig basis.

– Jag har sett upp till alla dem. Det känns häftigt och lärorikt att få spela med Jenni, Ronja, Petra (Nieminen) och Noora (Tuulus). Jag försöker plocka upp tips och lära mig saker av dem varje dag. Och Ronja är som min mentor, hon hjälper mig med allt och är som en storasyster för mig. Det är väldigt skönt att ha henne här, säger hon.

Fick fair play-pris

Förra säsongen blev det 40 mål och totalt 70 poäng på 38 matcher för Team Kuortane i den finska ligan. Hon belönades dessutom med Emma Laaksonen Award, ligans fair play-pris.

– Det var roligt att få ett sådant pris. Varför jag fick det? Jag vet inte riktigt. Jag försöker alltid göra mitt bästa på isen, det kanske är därför, säger hon blygsamt.

Och så respekterar du domarna?

– Ja, jag försöker alltid att vara snäll mot alla.

Själv nämner hon skridskoåkningen och spelsinnet som sina främsta egenskaper. Ronja kommer med ett lite mer utförligt svar och beskriver henne som en… kanin på isen.

– Herregud. Hon är som en kanin, bara kör på överallt. Det är alltid svårt att spela mot henne. Hon har så mycket energi. Hon kämpar verkligen och är så jävla spelskicklig och smart. Riktigt kul att kolla på, säger hon.

”Ett fullblodsproffs”

Tränaren Mikael Forsberg är imponerad av det han har sett så här långt och beskriver henne som ett ”fullblodsproffs”.

– Man ser helheten direkt. Hur hon förbereder sig inför träning och värmer upp och hela den biten. Hon iakttar, lyssnar och ger allt där ute direkt från första övningen.

Hon är ändå bara 18 år. Vad kan man förvänta sig av henne?

– Vi ställer väl inte så höga krav. Men man ser vad hon har för verktyg i sin låda och vad hon har för kvaliteter. Hon kommer absolut vara en jättebra spelare, men vi sätter ingen press på att hon ska göra hundra poäng eller så, utan vi tror det kommer komma eftersom. Vi behöver ge henne tid, hon har flyttat hemifrån för första gången och det är mycket som är nytt med miljön. Vi har tålamod när det gäller det, men vi tror hårt på Viivi.

Viivi själv står stadigt med fötterna på jorden och verkar inte påverkas nämnvärt av förväntningarna som kommer med epitetet ”supertalang”.

– Jag vill hjälpa laget att vinna medalj och vill så klart vara en av nyckelspelarna. Jag vill vara så bra jag kan helt enkelt. Jag känner ingen press. Jag fokuserar på mig själv och mitt spel, säger hon lugnt.

Foto: Simon Eliasson
Publicerad: