NHL

Mattias Janmark förste svensk att göra hattrick i game 7

Av: 

Per Bjurman

HOCKEY

NEW YORK. I natt blev Mattias Janmark Las Vegas-legendar av samma kaliber som Frank Sinatra och Elvis.

Som förste svensk i NHL-historien fullbordade han ett hattrick i en Game 7 – och såg till att Golden Knights slog ut Minnesota och nu är klara för en potentiell klassiker till kvartsfinal mot Colorado.

– Det är såklart höjdpunkten i min NHL-karriär hittills. Jag har svårt att förstå att det faktiskt hände, säger han till Sportbladet efter 6-2-segern.

Det finns överhuvudtaget inte många som gjort hattrick i det ultimata avgörandet i Stanley Cup-slutspelet genom åren.

Ja, finländske rookien Joel Kiviranta lyckades när Dallas slog ut Colorado i andra omgången förra säsongen, men dessförinnan hade det inte hänt sedan 1993, när en viss Wayne Gretzky slog till i LA Kings konferensfinal-triumf mot Toronto.

Sammanlagt består hattrick-klubben i Game 7 av blott åtta spelare och en enda av dem är svensk. Mattias Janmark. Han löste sitt medlemskap när Vegas i natt tog emot Minnesota i den första matchen av detta slag i T-Mobile Arena någonsin.

Kepsarna regnade

Redan efter fem minuter blåste han elegant förbi två Wild-backar, kom fri och vände bort Cam Talbot med rena rama Kenta Nilsson-finten. Redan då log Vegas general manager Kelly McCrimmon – som trejdade till sig svensken från Chicago i april – gissningsvis belåtet. Men han skulle komma att få känna sig ännu mer nöjd. 12.36 in i tredje perioden dök Mattias upp mitt i slottet och piskade in även den 5-2-puck som definitivt dödade Minnesota – och drygt tre minuter före slutsignalen vräkte han in tredje målet. Varmed kepsarna – en inslängd av Robin Lehner från hemmabåset! – regnade över isen.

– Ja, det är såklart höjdpunkten i min NHL-karriär hittills. Jag har svårt att förstå att det faktiskt hände, säger den 28-årige stockholmaren när vi når honom efter slutsignalen.

– På något sätt var det bara så att det skulle hända mig ikväll och det är givetvis väldigt roligt. Det är för att kunna hjälpa till att vinna sådana här matcher man jobbar så hårt och sliter sig genom perioder när man inte gör mål alls. Man är glad om man gör ett och så råkade det bli tre…

Snygga var de som sagt också. Förklara första, det var ett konstverk?

– Jag får tacka min tid i Chicago för det, faktiskt. Där tränade vi den sortens lägen med Patrick Kane rätt ofta och det hade jag nytta av nu.

Och det andra?

– Det är ett läge jag inte skjuter så ofta i men nu fick jag en väldigt bra passning och bara nöp till.

ROBIN LEHNER THREW HIS HAT 🐼🐼🐼🐼🐼🐼🐼🐼🐼🐼🐼🐼 https://t.co/xKrM2RTYb9

”Känt att vi dominerat”

Det måste känns fint att få visa GM och resten av klubbledningen att de gjorde rätt som trejdade för dig i april?

– Absolut. Som sagt, man vill hjälpa laget att vinna såna här matcher och därigenom tacka de som trott på en och satsat på en.

Sammanlagt vann Riddarna alltså den sista ronden mot med 6-2 och det var inte mycket att snacka om. De var snäppet vassare än ett Minnesota som förlorade Jonas Brodin till skada i ett av de första bytena och tidvis också fick klara sig utan mäktige Joel Eriksson Ek.

– Vi har hela serien känt att vi dominerat när vi spelar som vi ska och ikväll gjorde vi det hela tiden, konstaterar Janmark.

Nu väntar Colorado för Vegas – i en uppgörelse Nordamerika väntat på hela säsongen. De har enligt de flesta varit ligans två bästa lag i år och en episk kamp lär följa.

– Det blir en utmaning, absolut. De har varit verkligt bra. Men vi vill vinna och då måste man kunna slå alla. Det spelar ingen roll om man möter en sådan motståndare i förstarundan eller i finalen, man måste förbi dem nån gång, slår Mister Game 7 Janmark fast.

Första matchen i serien spelas redan natten till måndag, i Denver.

William Karlsson stod för en assist i natt – och det gjorde även den demolerade Eriksson Ek på det ena av Wilds mål.

ANNONS

Jackpot på Europatipset – 1,5 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Trista gamla Minnesota är NHL:s främsta attraktion

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

NHL

Mattias Janmark

Ishockey

Vegas Golden Knights

Minnesota Wild