Linköping bröt tunga sviten efter drömstart

Tio raka förluster.

Det blev inte elva, även om det blev nervigt.

En rivstart i förstaperioden banade vägen för en minst sagt efterlängtad trepoängare för Linköping.

– Knappt så man kommer ihåg hur det känns, säger lagkapten Jonas Junland till Sportbladet.

Linköpings HC har varit hela SHL:s stora sorgebarn under de senaste veckorna. Detta efter att inte ha tagit en poäng på de senaste tio (!) matcherna, vilket lett till att laget låg sist i serien inför lördagens omgång.

Nu är dock sviten bruten – efter en 4–2-seger hemma mot Oskarshamn.

– Mycket efterlängtat och skönt. Jag tycker vi varit med i matcherna men lyckats klanta till det ändå. Nu hade vi ett jäkla anamma och en krigarinsats. Lyckas äntligen ta den där vinsten, säger lagkapten Jonas Junland till Sportbladet.

Grunden till segern? Den lades redan i första perioden.

Rivstart

Med 3–0 på tavlan och hela 16–4 i skott så körde LHC fullkomlig över gästande Oskarshamn under förstaakten i Saab arena.

Henrik Törnqvist satte tonen med 1–0 efter 4.27 och prickade även målramen med ett avslut därefter. I stället var det Jarno Kärki som var påpasslig på en målvaktsretur när 2–0 kom med drygt tre periodminuter kvar, innan kapten Junland prickade in 3–0 med 18.33 på uret.

Kändes det redan då som det här var er dag?

– Vet inte riktigt om det var så. Vi ligger sist och möter ett lag som inte vill förlora mot oss. Vi går ut med en bra attityd. De kommer inte upp i sin kapacitet och vi hade en bra start, säger Junland.

Känslofylld andraakt

Den andra perioden blev inte lika östgötskt glimrande, utan slutade med blott ett reduceringsmål till 3–1 från Oskarshamnsklubba. Däremot var andraakten intensiv, het, känslofylld och utvisningstät, kanske framförallt i slutet av den. Något som i sin tur ledde till att LHC fick inleda tredje perioden i fem mot tre-spel.

Men i stället för ett matchpunkterande 4–1-mål så kom i stället en 3–2-reducering i boxplay tidigt i tredjeperioden efter att Lance Bouma utnyttjat en snabb spelomställning.

Och med det också nerverna...

– Sjjälvklart var det så. Vi är ett lag som förlorat mycket. Vi visste oavsett att tredje kommer bli nervkittlande. Det är ett mentalt spel. Vi visste att vi skulle behöva hänga i, säger Jonas Junland.

Och även om det blev nervigt så hängde de i.

”Med tejp och panodil...”

Patrik Lundh, i hans 500:e SHL-match, punkterade tillställningen med 4–2 i öppen kasse.

Jonas Junland? Han stod bland annat för en minst sagt viktig skottblockering i slutperioden för att hålla ledningen intakt.

Detta tre dagar efter att ha fått bandageras för just ett blockerat skott i föregående omgång och därmed varit ett frågetecken på förhand inför lördagsmatchen.

– Med tejp och panodil funkar det mesta, konstaterar lagkaptenen och lägger till:

– Det har blivit några stycken (blockeringar). Det är där vi måste vara som lag, om det så är jag eller någon annan. Att vi är villiga at betala det priset. Det måste man för att vinna matcher i SHL.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!