Kvalspecialisten avgjorde rysaren

HOCKEY

VÄSTERÅS. Två gånger har han spelat upp en klubb i högsta serien – båda gångerna har han tvingats bort.

Men lyckas Västerås får Dustin Johner, 31, äntligen spela SHL-hockey:

– Den här gången har jag det faktiskt i kontraktet att går vi upp blir jag kvar, säger hjälten från den första finalmatchen.

Västerås höll för favorittrycket och vann den första matchen i den allsvenska finalen mot Karlskrona. Men det satt hårt inne. Efter drygt halva matchen ledde Karlskorna med 1–0, då klev Dustin Johner fram och sköt två mål.

Det avgörande 2–1-målet tryckte han in med bara 2.42 kvar av tredje perioden.

”Någon Johner-magi...”

Västerås nu bara är två segrar från att ta steget upp från allsvenskan till SHL.

En resa som den högerfattade kanadensaren har gjort två gånger tidigare.

För fyra år sedan med Växjö. Förra säsongen med Djurgården

– Jag vet inte om det är någon Johner-magi, säger han och skrattar. – Men det här är bästa tiden på året och att få vara med i ett lag som kan vinna något kan du aldrig uppleva för många gånger.

Tufft besked från Dif

Glädjen över avancemanget har snabbt förbytts till besvikelse över att inte få vara kvar i den klubb Johner varit med och spelat upp:

– Med Växjö var det lättare att acceptera. Det var mitt första år i allsvenskan och i Sverige. Då fick klubbarna dessutom bara ha två nordamerikaner i truppen. Med Djurgården var det mycket tuffare. Jag kände att jag var en stor del i att vi gick upp och kände att jag kunde spela och hjälpa klubben även i SHL.

Handlade det om ekonomi?

– Nej, det fanns ingen erbjudande över huvud taget. Jag hörde ingenting och vet fortfarande inte varför de inte ville ha kvar mig.

Lyckas Johner en tredje gång lär han inte tvingas bort. Han skrev på ett kontrakt på 1+1 år med Västerås och det andra året faller ut om klubben går upp.

– Mitt mål är att vara kvar nu om vi grejar det. Jag har pratat med Niklas (Johansson, sportchef) och tror det blir så. Den här gången har jag det faktiskt i kontraktet att går vi upp blir jag kvar, säger Johner.

✓ Dokument om Västerås: ”Vi är jätteredo för SHL” (PLUS)