Glädjebeskedet – SHL backar från kraven

Av: Martin Tolén

Publicerad:
Uppdaterad:

Fritt fram för de allsvenska klubbarna att ta klivet upp

Här kommer glädjebeskedet för de allsvenska klubbarna.

SHL backar från sina krav på arena och ekonomi.

– Ingen är betjänt av att ha ett svart eller vitt-system, säger ordföranden för svenska ishockeyförbundet, Christer Englund, till Radiosporten.

I vintras kom beskedet att SHL skulle sätta upp strikta regler för att få tillhöra ligan.

Det talades om minst fyra miljoner kronor i eget kapital och högre krav på arenan som skulle rymma minst 5 000 åskådare varav minst 3 500 sittplatser.

Det skulle betyda att det blir svårare för de mindre lagen i Allsvenskan att ta klivet upp i högsta serien.

Men nu backar alltså SHL i frågan.

– Utgångspunkten är att man ska klara arenakraven redan när serien börjar i höst. Men om man inte hinner med att bygga om sin arena så vill vi se en åtgärdsplan som visar hur man kan klara kraven till kommande säsong, säger ordföranden i svenska ishockeyförbundet Christer Englund till Radiosporten.

"Handlar om sunt förnuft"

Lagen får alltså ytterligare en säsong på sig att lösa arenafrågan än vad fallet var från början. Tidigare var det bara Malmö Redhawks som klarade arenakraven av de allsvenska lagen.

– Det finns inget svart eller vitt i den här frågan. Vi vill inte kalla det för dispenser, men finns det bara en handlingsplan så kommer även lag vars arena inte uppfyller kraven, att få ta steget upp. En del saker hinner man helt enkelt inte med till säsongen 2015/2016 börjar, säger Christer Englund.

Även på det tidigare kravet om minst fyra miljoner kronor i eget kapital backar SHL från. I stället får lagen betydligt större spelrum och chans att lösa ekonomin innan ett så kallat kontrollår faller in.

– Ingen är betjänt av att ha ett svart eller vitt-system. Här handlar det också om sunt förnuft, säger Englund.

INKOMSTLISTOR: Så tjänar spelarna i Hockeyallsvenskan

Publicerad: