Boorks tuff krav: ”Medalj är målet”

Uppdaterad 2015-03-03 | Publicerad 2015-03-01

MALMÖ. Leif Boork har satt upp sitt tuffaste mål någonsin som hockeytränare:

– USA och Kanada har varit etta och tvåa i alla VM sedan 1990. Målsättningen till 2018 är att spela OS-final mot någon av de här nationerna.

Boork vill utmana damhockeyns absoluta suveräner. Något som med historien som måttstock känns som en total omöjlighet.

– Flera har sagt att då har du tagit på dig den absolut svåraste uppgift du haft under hela din karriär. Det tycker jag är extremt stimulerande för en gammal man, att få den moroten hängande framför sig, säger Leif Boork.

Vill utmana

Som förbundskapten för damkronorna ska han i månadsskiftet mars-april matcha damkronorna till en medalj i VM på hemmaplan i Malmö.

Ingen kan tänka sig annat än att USA och Kanada gör upp i finalen, men ett brons finns inom räckhåll även mot starka konkurrenter som Finland, Ryssland, Schweiz och Tyskland.

– När jag kom in i dam-ishockeyn visste jag ingenting om den. Blev mycket förvånad när jag fick veta att det är 38 länder där det spelas dam-hockey i.

Hur ska Boork då lyckas att matcha damerna mot kvaliteten som Kanada och USA visar upp.

– Vi har börjat prata med de äldre etablerade spelarna att de ska vara med till 2018 så vi får arbeta konsekvent över tid. Vi måste våga sätta de målen för att ge trovärdighet. Man kan inte säga att vi satsar och samtidigt säga att vi ska klara oss kvar. Vi måste våga sikta högt. För det ger energi till de tjejer som satsar.

Tuffa mål

Den svenska ligan ska utökas från åtta till tio lag. Det är en faktor för kvalitetshöjningen.

– Vi behöver få en bättre vardag generellt sett. Att kunna träna under mer professionella förhållanden.

Som ledare har Boork inte anpassat sig till sin nya miljö. Snarare vill han få till det omvända.

– Jag tror att det fanns förväntningar att jag skulle agera annorlunda för att det är tjejer men jag har svårt att ändra mig. Vet inte hur jag skulle kunna göra det efter alla år, säger Leif.

VM-arrangörerna har satt upp som mål att göra turneringen i Malmö till den största dam-turneringen i Europa och siktar på att varje match för Sverige ska locka minst 3 000 åskådare.

Följ ämnen i artikeln