Skilda världar för SSK och Västervik

avJoel Hansson

HOCKEY

Södertälje har 15 gånger större spelarbudget

Foto: Privat

Södertälje har en spelarbudget på 15 miljoner, Västervik på en miljon.

Spelarnas förutsättningar skiljer sig enormt. 

– Det är som dag och natt, säger VIK:s ordförande Lars Jörbrink.

I kväll möts de i en match som kan förändra framtiden för båda klubbarna.

Södertälje var tippade att kvala till SHL. Men nu lever de i stället i en helt annan värld. I går plockade SSK – som tidigare i vintras sparkade Janne Karlsson – in Mats Waltin som ny tränare och i kväll är de piskade att vinna mot skrällaget Västervik. Trots att båda lagen spelar i kvalserie är de ekonomiska villkoren ofantligt stora.

Bor på camping

SSK ska ha en truppbudget på 15 miljoner och flera av spelarna ska tjäna mer än snittlönen i Sverige. Västerviks spelare har en annan verklighet. Deras truppbudget ligger på en miljon.  Och enligt Länstidningen i Södertälje finns det spelare som tjänar 5 000 kronor i månaden och får boende på Lysingsbadets camping i Västervik.

– Spelarna får själva betala för sitt boende, säger Lars Jörbrink till lt.se.

Kommer hem mitt i natten

Samtidigt är flera av Västerviksspelarna inte proffs. En tredjedel arbetar deltid eller studerar. En tredjedel jobbar heltid vid sidan om och resterande lever på ishockeyn.

– Det är tufft för dem, här kommer spelarna hem mitt i natten efter en bortamatch och tvingas upp att jobba direkt nästa morgon, säger Jörbrink.

Västervik är på väg mot Hockeyallsvenskan. Södertälje mot division 1. I kväll rustar VIK för omkring 2 000 personer, vilket kräver extra insatser från polisen.

– Vi har förberett så gott vi kan och vi kommer ha lite extra resurser på matchen. Vi kommer att ha poliser stationerade på matchen. Det har vi inte haft tidigare, säger Lisa Koblanck, teamchef vid polisen i Västervik, till vt.se.

■ ■ ■

Så ska lilla Västervik besegra storklubbarna

Matchen spelas ikväll 19.00 Västervik-Södertälje

ARTIKELN HANDLAR OM