Domarbasen: Det är djupt olyckligt

avMoa Bjurner

HOCKEY

Presskonferensen efter matchen mellan Mora och Oskarshamn innehöll onyanserad kritik anser Ishockeyförbundets domarchef Thomas Thorsbrink.

Men Moras assisterande tränare Pär Johansson ångrar inte sina sågningar.

– Det var en målande beskrivning så folk förstod vad jag menade. Jag står för det, säger han till Sportbladet. 

Efter gårdagens match mellan Mora och Oskarshamn hamnade Moras vinst i skymundan för det som hände på presskonferensen efteråt.

Moras assisterande tränare Pär Johansson gick hårt åt domarnas prestation under matchen där bland annat en huvudtackling missades av domarteamet.

Efter kritiken på presskonferensen har situationen setts igen av domarteamet och då konstaterades att de tagit ett felaktigt beslut och gjorde en efteranmälning på situationen.

Men kritiken anser Thomas Thorsbrink, Ishockeyförbundets domarchef, är onyanserad och framförd på fel sätt.

– Kritiken måste varit i ren frustration, man jämför med en tysk på LSD – det är oförtjänt kritik. Den är lite för specificerad och svår att bemöta.

Kritik för sporten framåt

Thomas Thorsbrink välkomnar kritik generellt. Feedback och diskussion utvecklar sporten, dess utövare och domarna. Men det är på sättet som kritiken framkommer som Thorsbrink vänder sig emot.

– Det de här herrarna inte förstår är att sporten är väldigt medial. Hockeyallsvenskan är ingen stor del av svensk hockey, men medialt får den stort utrymme. När det här går ut på Moras hemsida så legitimeras det beteendet längre ner i seriesystemet. Nästa gång är det en ungdomstränare som går på en ungdomsdomare, för de har visat att så här kan man göra i svensk hockey, säger han.

Hans största oro är vad det här gör mot att få fler att vilja döma sporten. Redan nu berättar han att de har problem att rekrytera nya ishockeydomare.

– Det som gör mig mest orolig är att ingen vill döma om sådant här sker, ingen vill få sådana här utskällningar. Det är djupt olyckligt.

Vad har domaren sagt efter händelsen i går?

– Ingen människa mår bra efter att ha fått ett sådant utlåtande kastat på sig, säger Thomas Thorsbrink.

"Hade inte riktigt kontroll"

Moras assisterande tränare Pär Johansson vidhåller sin kritik – även med lite distans till matchen – när Sportbladet kontaktar honom på fredagsmorgonen.

– Jag tycker väl ungefär samma sak som i går, jag tycker han tappade matchen. Han silade mygg och svalde kameler, det är lite synd. Nu har vi en av våra killar som har hjärnskakning och mår jättedåligt. Det kändes inte som han hade riktig kontroll, säger Johansson.

Han har inte varit i kontakt med någon i domarteamet från matchen och inte heller med Thomas Thorsbrink.

– Det jag tyckte igår är det jag tycker i dag.

Ångrar du sättet du sa det på?

– Det kan andra diskutera. Det är så jag pratar i vardagen, så det är så jag pratar där. Finns ingen anledning att ha en presskonferens om jag ska gå upp och svara ja och nej på frågorna, då kan de skicka någon annan.

ARTIKELN HANDLAR OM