Mitt i all turbulens har LHC byggt framgång

HOCKEY

Patrik Thornéus: Respekt

JÖNKÖPING

Sedan Mike Helber blev klubbdirektör i Linköping har han gått omkring i kostym och fram till i höst har jag aldrig riktigt begripit varför.

Slut på rena kläder?

Behov av respekt?

Jag vet inte så noga, men nu kan LHC:s starke man gå naken till vackra Cloetta Center om han vill.

Linköpings HC har nämligen vuxit in i elitseriekostymen.

Sju raka segrar är inte bara respekt – det är grym respekt!

Sparkade tränare, mystiska brev till media, spelarbråk, terroriserade klubbledare och fans med nynazistiska kopplingar (ja, jag har säkert glömt någonting) svärtade under många år ner LHC:s varumärke.

Som journalist har Linköpings HC varit rena drömmen att jobba med och LHC stod faktiskt länge – i hockey-Sverige – för Linköpings Hockey Clowner.

Nu är det annorlunda.

Nu är den stormiga tiden över.

Nu pratar vi om en elitserieklubb byggd från grunden och som inom några år förmodligen kommer att få titulera sig svenska mästare. Resan har varit kort, men ändå lång och – utan att överdriva det minsta lilla – väldigt, väldigt stormig. Så sent som 1993 spelade Linköping i division 2 och sex år senare tog klubben för första gången klivet upp i elitserien.

Nu är allt historia

Tränaren Ulf Weinstock och ordföranden Christer Mård pratade inför debutsäsongen att slutspel var ett realistiskt mål och när laget väl var där kunde allting hända. Läs: LHC-ledningen trodde, i nyktert tillstånd till och med, att laget var redo för SM-guld redan första året i elitserien. Väl när serien började kom det brutala uppvaknandet och hockeyetablissemanget skrattade.

Tre Kronors dåvarande general manager Peter Wallin sa efter en 3–9-förlust mot Djurgården den 12 oktober 1999 att LHC var en skam för svensk ishockey.

Ja, ni förstår säkert tongångarna.

Men allt det där är historia och nu har Linköpings HC landat på fötterna och ordföranden Christer Mård har efter tio år på posten äntligen fått den respekt den trodde sig ha för sex år sedan.

Både på och utanför isen.

LHC har lärt hockey-Sverige att det går

I Sverige är det aldrig populärt att ta genvägar och kaxiga Linköpings HC var – till en början – bara för mycket för det här redan etablerade hockeylandet. Mitt i all turbulens har Linköping faktiskt hunnit bygga och utveckla sin verksamhet och nu leder klubben elitserien efter sju raka segrar.

Det är respekt. Det är grym respekt.

Att sticka ut hakan är inte populärt och är det någonting som Linköpings HC lärt hockey-Sverige är att man som nykomling måste inse svårigheten att etablera sig i hockeyns finrum.

Samtidigt har LHC lärt hockey-Sverige att det går att göra drömmen till verklighet om bara den rätta viljan finns. På rekordtid, dessutom.

Nu hörs inte snacket om SM-guld längre på kansliet, men jag gissar att Christer Mårds och Mike Helbers lag i hemlighet ruvar på någonting riktigt, riktigt stort.

Satt i Kinnarps Arena i Jönköping i går och såg LHC göra en riktig skitmatch mot HV 71, men ändå kunde laget räkna in ytterligare en seger i raden – om än på övertid den här gången. Jag blir inte ett dugg förvånad om Linköping spelar SM-final i vår och den här gången är det inte bara snack. Nej, nu har hockey-Sverige fått upp ögonen för Linköpings HC och resultaten hittills imponerar.

Och till sist ett ord till Mike Helber: nu kan du till och med sova i din eleganta kostym och jag förstår absolut varför.

Respekt var ordet.

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM