Jätten Chara sänkte Timrå på övertid

Publicerad:
Uppdaterad:

Färjestad vann prestigekampen

Den väldige backbjässen Zdeno Chara tryckte till Timråspelarna så fort han fick chansen.

Chara tryckte dessutom in segermålet 2–1 två minuter in på förlängningen i den prestigefyllda kampen om tredjeplatsen i elitserien.

Det var nästan så att publiken både kunde se och känna doften av den täta krutröken nere på isen. Det var två heltända lag som satsade allt i varje närkamp och krigade om varje puck.

Det blev också en rejält målsnål match. Förklaringen heter målvaktsspel i världsklass.

Martin Gerber kom in i matchen lite olyckligt då han inte hann täta till i kassen efter en utflykt bakom målet. Kristian Gahn hittade luckan bakom Gerber med ett rappt skott ur liten vinkel.

Suverän målvaktsduell

Men efter Gahns ledningsmål efter 1.49 minuter spikade Gerber igen målet. Timrå spelade sig fram till flera frilägen och hade en handfull riktigt fria skottlägen. Men allt hamnade på muren Gerber.

– Vi får skylla oss själv att vi missade trepoängaren när vi inte förmår att förvalta målchanserna. Nu var ju Martin Gerber fenomenal i målet också, sade Timrå-tränaren Kenta Johansson.

– Det var Gerber som räddade bonuspoängen till oss, konstaterade också Färjestads tränare Leif Strömberg.

Kampen och tredjeplatsen blev en riktig tungviktsfight med massor av tuffa tag.

– Det var två lag som ville vinna med många aggressiva spelare som stod upp på tufft och rent sätt. Det är precis så här som vi tränare vill ha en hockeymatch, konstaterade Leif Strömberg.

Chara matchvinnare

Även Timrås finländske landslagsmålvakt Miikka Kiprusoff storspelade. han var dock helt chanslös när Mathias Johansson enkelt gled förbi Timråförsvaret sedan Timråbacken Aki-Petteri Berg oturligt ramlat. Johansson rundade såväl Timråförsvaret som Kiprusoff innan han lade in pucken i målet.

Om kvitteringspucken var lite billig så var segermålet två minuter in på förlängningen ännu mer en skänk från ovan. Pucken studsade lite hazardartat ut från sargen rakt på klubban på den väldige NHL-backen Zdeno Chara som på NHL-vis inte tvekade en uns av en sekund utan slog till med ett blixtrande snabbt skott som Kiprusoff var helt chanslös på.

– Typiskt Chara att dyka upp på rätt plats vid rätt tillfälle. Han gjorde en jättematch idag. Vi hade Radek Hamr hemma i sjuksängen och ont om backar, så Chara fick mycket speltid – och det tycktes passa honom perfekt, sade Färjestadstränaren.

Ove Byström/TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN