USA:s OS-lag skakas – general managern hittad död

Foto: USA HOCKEY
Jim Johannson.
HOCKEY

Om två veckor skulle Jim Johannson vara general manager för det amerikanska hockeylaget i OS.

Men i natt hittades han död i sitt hem.

– Jag hade faktiskt sms-kontakt med honom i fredags, så självklart kommer det som en chock, berättar SHL-spelaren Ryan Gunderson.

Det är bara lite drygt två veckor till OS-hockeyn drar igång. Mannen som ligger bakom det amerikanska lagbygget är Jim Johannson.

Men nu skakas truppen av ett chockbesked. Natten till söndagen avled Johannson i sömnen i sitt hem i Colorado Springs, skriver USA:s ishockeyförbund i ett pressmeddelande.

– Vi är mer än chockade och djupt ledsna. Även om Jim var en mycket meriterad hockeyledare så var han den absolut bästa, mest ödmjuka, snälla och omtänksamma person du skulle kunna tänka dig. Våra kondoleanser går ut till hans familj, särskilt hans älskade fru Abby och deras unga dotter Ellie”, säger Pat Kelleher, vd för amerikanska hockeyförbundet.

Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN
Ryan Gunderson.

Gunderson bestört

Från SHL hade Johannson tagit ut Noah Welch, Chad Billins och Brynäs Ryan Gunderson.

Den sistnämnda blev bestört när han nåddes av uppgifterna.

– Hemska nyheter… Det är jobbigt att bearbeta nu. Jag hade faktiskt sms-kontakt med honom i fredags, så självklart kommer det en chock, säger han till Sportbladet.

Ryan Gunderson minns framförallt tillbaka på sitt första möte med Johannson.

– Jag träffade honom för första gången i november under Deutschland Cup. När jag pratade med honom förstod jag på en gång hur mycket han älskade sporten och brydde sig om spelarna. Jag kommer aldrig glömma telefonsamtalet när han meddelade att jag hade blivit uttagen till OS-laget. Jag kunde höra hur exalterad han var, genom telefonen och han var så glad över att få ringa och dela med sig av beskedet till alla grabbar. Det är en stor förlust för hockeyn och jag lider med hans familj.

Låg bakom utvecklingsprogrammet

Johannson var också mannen som låg bakom landets nationella utvecklingsprogram, den så kallade American Development Model, och har varit general manager för landets VM och JVM-lag sedan 1998.

– Jims positiva influens var enorm och den kommer vi märka av i flera generationer, säger Jim Smith, ordförande för förbundet.

Jim Johannson blev 53 år gammal.

OS-höjdarna du inte får missa 00:54
ARTIKELN HANDLAR OM