USA vinner OS-guld efter straffdrama

HOCKEY

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport Player.

USA är olympiska mästare i ishockey för andra gången.

Jocelyne Lamoureux-Davidson avgjorde straffläggningen efter att fullkomligt snurrat upp Kanadas målvakt.

– Jag vågade inte kolla, det gjorde mig illamående att titta på straffläggningen, säger Modos amerikanska Sidney Morin till Sportbladet.

Kanada har varit ostoppbara på damsidan när det kommer till OS-hockey. Kanadensiskorna har vunnit guld fyra turneringar i rad, men nu är sviten bruten. USA vann en superdramatisk final efter sudden-straffar. Därmed tar man sitt första OS-guld sedan 1998 i damernas ishockey.

1 av 4 | Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

Förstklassig dramatik

Precis som i Sotji för fyra år sedan var ställningen 2–2 efter full tid, men den här gången blev det inget avgörande i förlängningen utan matchen fick i stället avgöras på straffar.

Och om matchen varit högdramatisk under öppet spel nådde den sitt absoluta klimax under straffläggningen. Efter lagen slagit fem straffar var hade de båda prickat in två i nät, varav kanadensiskan Melodie Daoust hunnit med att sätta en ”Foppa-straff”.

– Hon gjorde den snyggt, det måste jag säga, sade Peter Forsberg och log i Kanal 9 efter matchen.

Men Daosts straff hjälpte föga. Jocelyne Lamoureux-Davidson, som gjorde USA:s 2–2 mål med sex minuter kvar av den sista perioden, trumfade Foppa-kopian.

Med några snabba, långa, dragningar lurade hon ner målvakten Shannon Szabados på rygg och retsamt enkelt lade in pucken i mål.

– Det är känsla, vilken kyla! Den straffen är briljant, säger Foppa.

Yngst någonsin

När Madeline Rooney, 20 år gammal och USA:s yngsta målvakt genom tidernas i OS-sammanhang, räddade efterföljande sudden-straff var matchen avgjord.

– Jag kan inte förklara hur fantastisk det här känns. Det är en otrolig känsla och något vi drömt om i hela våra liv och nu har vi guldmedaljen runt halsen, säger Modos Sidney Morin.

Kanadensiskan Jennifer Wakefield var av förklarlig anledning mindre munter.

– Det känns skit att förlora på det här sättet. Jag tycker vi spelade bra, men vi lyckades inte ta avgöra, säger hon.

Peter Forsberg summerade matchen i Kanal 9 efter matchen.

– Jag tycker amerikanskorna var de snäppet bättre hela matchen. Det var en jämn match men någon ska vinna och Kanada har ju annars en vana av att vara där och peta in pucken i de här matcherna, säger Foppa.


LÄS MER: OS TV-tider lördag 24 februari
LÄS MER: OS 2018: Alla dagar, alla grenar
LÄS MER: Medaljligan i OS 2018
LÄS MER: OS resultat 2018: Gren för gren

ARTIKELN HANDLAR OM