Globens nya kung

Av: Tomas Ros

Publicerad:
Uppdaterad:

Markus Svensson om sin oväntade succé: ’Känns jätteskönt’

Inför derbyt hade AIK-målvakten Markus Svensson i snitt släppt in sex mål per match.

Utskrattad, nedtryckt och hånad.

Efter derbyt var Svensson den stora hjälten.

– Det kändes jätteskönt att vinna, säger AIK-målvakten.

Efter att ha inlett säsongen med en riktig mardröm, fick Markus Svensson sin revansch i derbyt.
Foto: Foto: JIMMY WIXTRÖM
Efter att ha inlett säsongen med en riktig mardröm, fick Markus Svensson sin revansch i derbyt.

Efter derbysegern stängde AIK-spelarna in sig i omklädningsrummet. De ville ha en stund för sig själva och snabbt hördes sången, trots den stängda dörren, ”Heja, heja AIIIIKKK...”. Ett väntat låtval efter en oväntad derbyseger.

Markus Svensson är den siste som kommer tillbaka till omklädningsrummet. Massor med intervjuer och uppmärksamhet har sinkat honom efter derbyt.

Storyn om Svensson är fantastisk den här hösten. Som hämtad från Buster. Svensson var nyförvärvet som fick så mycket kritik efter fiaskomatcher mot både Linköping och HV 71.

Då, i oktober, blev han ivägskickad från AIK till Oskarshamn för att få tillbaka självförtroendet och få spela matcher, något som han inte skulle få göra i AIK eftersom AIK valt att satsa på Viktor Fasth i målet.

– Det var ett ömsesidigt beslut att jag skulle lånas ut till Oskarshamn. De hade problem med en skada på deras förstemålvakt och jag ville ha istid, säger Svensson om petningen från AIK.

Hittade tryggheten

Det hände något i Oskarshamn med Svensson.

Han hittade tillbaka till sig själv och fick trygghet. Och han fördjupade även samarbetet med Andy Svärd, mental coach.

– Vi pratar regelbundet, både i telefon och sedan träffas vi ofta. För mig är det viktigt att se saker från en positiv sida och att allt händer av en anledning. Det gäller både mig som hockeymålvakt och som privatperson. Jag tog mycket hjälp av Svärd efter de tunga matcherna i början av elitserien, säger Svensson.

Rutiner.

Må bra.

Kontrollera kroppstemperaturen.

Bygga bort störningar.

Klassiska ord som mentala rådgivare öser över sina uppdragsgivare.

– För mig har det funkat. Jag vill ha ett bollplank och jag ringde Svärd innan matchen och gick igenom rutinerna, säger Markus Svensson.

Riskerar ny petning

AIK-målvakten är tystlåten. I intervjun med Sportbladet i omklädningsrummet är han återhållsam och poängterar hela tiden att ”det är bara en match...”. han vill skydda sig själv och vill inte bli hyllad.

Fallet ned, vid förlust, blir för stort då.

Och målvaktspositionen är utsatt. Redan på lördag, match mot Modo, kan Svensson vara förpassad till båsdörren. Petad – igen.

– Jag vet inte vem som står i nästa match. Viktor är en jätteduktig målvakt så det är väl inte så konstigt om han få stå, säger målvaktshjälten.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN