Kan stanna i KHL – trots spel i NHL

Foto: Ilia Kovaltjuk.
HOCKEY

NEW YORK. Ilia Kovaltjuk kan komma att stanna i Ryssland – trots att lockouten i NHL är över.

– Jag vill se det nya avtalet innan jag bestämmer mig, ska superstjärnan ha sagt.

Samtidigt går rykten att Vladimir Putin erbjudit såväl ”Kovy” som Alex Ovetjkin, Pavel Datsyuk och Evgeni Malkin stora summor pengar för att fortsätta spela hemma i KHL.

Den segdragna arbetsmarknadskonflikten må vara över, men det fortsätter storma i NHL.

Igår kom nyheten att New York Islanders-backen Lubomir Visnovsky, som tillbringat lockouten i slovakiska KHL-laget Slovan Bratislava, inte ämnar återvända till Nordamerika – trots att lockouten är över.

Och under tisdagen kom ännu mer oroande besked:

Ilia Kovaltjuk, New Jersey Devils megastjärna, överväger även han att nobba NHL.

Kunde varit värre

Medan andra spelare med gällande NHL-kontrakt lämnade sina lockout-klubbar redan i söndags  spelade den 29-årige vänsterforwarden, som för bara några år sedan skrev på ett kontrakt med New Jersey Devils värt 650 miljoner kronor, vidare med SKA St. Petersburg – och det verkar det som att han tänker fortsätta göra.

– Jag vill se hur det nya avtalet ser ut innan jag bestämmer mig, påstås ”Kovy” ha sagt till ryska medier.

Bekymmersamt för Devils – och för NHL-ledningen.

Men det kunde varit ännu värre.

Gått i stöpet?

Larry Brooks, New York Posts uppburne hockeykrönikör, skriver på twitter ryske premiärministern försökt få både Kovaltjuk, Alexander Ovetjkin, Evgeni Malkin och Pavel Datsyuk att stanna kvar i Ryssland och spela med sina KHL-klubbar.

För besväret ska de ha garanterats stora summor pengar – och så sent som i fredags planerade kvartetten, enligt Brooks, att gå ut med en gemensam pressrelease om sitt beslut att stanna i hemland.

Spelarfacket NHLPA ska dock ha övertygat dem att avstå från det utspelet och nu verkar Putins plan åtminstone delvis ha gått i stöpet

Har ett löfte

Ovetjkin är redan tillbaka i Washington och Datsyuk har lovat att åtminstone spela de två säsonger han har kvar på sitt kontrakt med Detroit Red Wings.

Men det återstår alltså att se vad som händer med  Kovaltjuk.

NHL-ledningen, å sin sida, påpekar lugnt att man har ett avtal med KHL om att inga spelare med gällande NHL-kontrakt får spela där – och att den ryska ligan det senaste dygnet lovat leva upp till det avtalet.

– Jag tänker inte se det här som ett problem förrän det verkligen är ett problem, säger NHL:s vicekommissionär Bill Daly.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL