Sågar Tre Kronor inför OS: ”En grå massa”

Foto: GRIGORY DUKOR / X90080
HOCKEY

Om Tre Kronor har imponerat i genrepet inför OS?

Inte direkt, om man frågar Per Bäckman, 67.

Det blir inte lätt att plocka ut en trupp när i stort sett alla har samma standard, en grå massa”, skriver hockeylegendaren på sin blogg.

Tre Kronor ska snart spika truppen inför OS i Sydkorea i februari.

Med avsaknaden av NHL-spelare har frågan varit hur förbundskapten Rikard Grönborg kommer att formera laget – och frågan är vilka svar 49-åringen fått efter genrepsturneringarna de senaste veckorna.

Tre Kronor vann två av tre matcher i Karjala Cup i november, men lyckades bara besegra Sydkorea i efterföljande Channel One Cup i Ryssland.

”Blev inte klokare av det här”

Rikard Grönborg lär få ringar under ögonen när han ska plocka ut sina 25 namn till OS. Det kommer bli några sömnlösa nätter efter det Tre Kronor visade upp här i Moskva. Osynkat, osmart och framförallt – osexigt”, skrev Sportbladets expert Mats Wennerholm i en krönika.

Nu tar även Per Bäckman, 67, fram motorsågen.

Jag tror inte ledarna blev klokare av den här turneringen, det var få utropstecken. Det blir inte lätt att plocka ut en trupp när i stort sett alla har samma standard, en grå massa”, skriver hockeylegendaren på sin blogg.

Foto: ROBIN NORDLUND / © Bildbyrån

67-åringen, tidigare elitspelare och som haft en lång tränarkarriär i bland annat AIK, Modo och Danmarks herrlandslag, fortsätter sedan att kritisera potentiella OS-spelare som Dick Axelsson, Linus Omark och Magnus Nygren.

”Inget att tillföra”

De så kallade lirarna (...) är bara bra i vissa moment. Antingen har de ett bra skott eller skickliga passningsspelare i övriga spelet har de ingenting att tillföra i internationell ishockey. Experterna har en förmåga att höja vissa spelare till skyarna om de gör en spektakulär grej i SHL, när det blir riktig ishockey syns de inte till”, skriver Bäckman, och fortsätter:

Jag tror att Sverige måste göra som förbundskaptenen i fotboll satsa på laget, det finns inte tillräckligt med individuell skicklighet som gör skillnad. Bygg ett stabilt lag som är beredda att offra huvudet för framgång och är taktiskt skickliga. Vi spelar inte ut övriga toppnationer trots att det blir en B turnering. Får vi ihop en trupp med krigare som är smarta och kan värdera situationerna finns det möjligheter att få medalj. Låt klokheten segra över populismen”.

OS avgörs den 9–25 februari 2018.

ARTIKELN HANDLAR OM