BUSENS DOM – 30 MATCHER

HOCKEY

Rekordavstängning efter överfallet – Simon tvingas till terapi

Foto: Slagskämpe NY Islanders Chris Simon var känd som en vårdslös spelare redan i juniorligan. Sedan har det bara fortsatt.

BOSTON. Överfall, slagsmål och mängder av avstängningar.

NY Islanders Chris Simon är busen, som många vill stänga av för för gott.

I går kom straffet efter stämplingen av Jarkko Ruutu: 30 matchers avstängning.

Längsta straffet någonsin i NHL.

Den 8 mars i år höjde Chris Simon klubban, måttade och slog med våldsam kraft Rangers Ryan Hollweg över ansiktet.

När Simon kort därefter mötte Colin Campbell i ligans disciplinära kommitté, hävdade Islandersforwarden att han drabbats av en hjärnskakning just före händelsen.

Det var därför, menade Simon, som han klubbade ned sin motståndare.

Nej, Campbell köpte inte den förklaringen.

Och varför skulle han?

Det här var ju allt annat än en engångsföreteelse.

Redan i juniorligan gjorde Simon sig känd som en vårdslös spelare utan några som helst hämningar. Under en säsong i Ontario Hockey League var han avstängd vid åtta tillfällen och i sammanlagt 34 matcher. Året dessförinnan slashade han Niagara Falls Thunder-spelaren David Babcock

i ansiktet. Simon fick tolv matchers avstängning. Babcock fick sju tänder utslagna.

I NHL etablerade sig Simon snabbt som en fruktad fighter. I Quebec och Colorado var han polis åt Peter Forsberg och de andra stjärnorna. Men när andra slagskämpar kastar handskarna för att göra upp, behåller Simon ibland både handskar och klubba. Innan händelsen med Hollweg hade Simon varit avstängd vid fem tillfällen i NHL. Vid tre av dem hade han använt klubban för att skada sin motståndare.

Som när han crosscheckade svensken Peter Popovic (då i Pittsburgh) över halsen i en slutspelsmatch år 2000.

”Vet att det var fel av mig”

Eller som när han i januari 2004 crosscheckade Ruslan Fedotenko – då i Tampa Bay, nu lagkamrat i Islanders – i ansiktet.

– Jag vet att det var fel av mig. Jag har varit avstängd förut. Jag hoppas att det var sista gången, sa Simon.

Inte riktigt.

Colin Campbell gav 35-årige Chris Simon 25 matchers avstängning för slashingen på Hollweg, den längsta någonsin i NHL – dittills.

Simon hann sedan spela 26 matcher innan det återigen blev dags att uppdatera det redan digra brottsregistret. Den här gången använde han sin skridsko, för att stämpla en på isen liggande Jarkko Ruutu över benet.

Händelsen har dominerat NHL-rapporteringen i nordamerikansk media under de senaste dagarna. Och experter och krönikörer är framför allt chockade över hur medvetet Chris Simon försöker skada Ruutu.

– Med en sjunde avstängning på väg kan man lätt påstå att han har förlorat rätten att spela i världens bästa liga, skrev The

Hockey News Ken Campbell.

I går kom straffet efter överfallet på finländaren: 30 matchers avstängning.

Chris Simon slog sitt eget – inte allt för smickrande – rekord.

– Det var bara tur att Ruutu inte blev allvarlig skadad. Hans (Simons) agerande var extremt farligt. Det och det faktum att Simon varit avstängd så många gånger tidigare gjorde att straffet blev så långt, sa Colin Campbell, i disciplinnämnden, om beslutet i går.

Hockeyfansen ville också se en tydlig markering från NHL:s sida. På den kanadensiska tv-kanalen TSN:s hemsida hade 72 procent röstat för en minst 25 matcher lång avstängning.

Ska genomgå terapi

Men innan NHL hann bestämma bestraffning, vidtog New York Islanders egna åtgärder.

Simon är avstängd från klubben på obestämd tid och ska genomgå terapi för sina problem.

– Det Chris Simon gjorde i lördags reflekterar inte vad New York Islanders står för. Det var vårdslöst och kunde ha slutat väldigt illa, säger ägaren Charles Wang.

Det vore också ett typiskt slut på en NHL-karriär som kantats av skandaler och våldsamheter.

Att Chris Simon faktiskt också kunde spela hockey – han vann Stanley Cup med Colorado 1995/96 och gjorde hela 29 mål i Washington 1999/00 – är det få som kommer att minnas.

✓Stämplat spelare med skridskon ✓Använde klubban som ett basebollträ på Ryan Hollweg ✓Crosscheckade Ruslan Fedotenko i ansiktet ✓Fått längst avstängning i NHL ✓Inblandad i 109 slagsmål under karriären ✓Blivit avstängd åtta gånger ✓Straffad för att ha skrikit rasistiska glåpord ✓Avstängd i 46 matcher i juniorligan

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL