Foppa: Det är jobbigt just nu

HOCKEY

Superstjärnan om skadorna, rubrikerna – och Philadelphias långa väg till slutspelet

New York

Hur står han ut?

Vanliga människor skulle ligga på psykakuten och skrika om de behövde genomlida den oändliga serie bakslag som blivit Peter Forsbergs liv.

– Jag medger att det är lite småjobbigt just nu. Men jag kan bara jobba på, säger den för tillfället ljumskskadade stjärnan ändå lugnt när Sportbladet möter honom i New York.

Foto: Frustrerad Peter Forsberg är trött på skadorna – och frågor om skadorna. ”Klart att det blir tungt”, säger han.

Det verkar som att eländet aldrig tänker ta slut för svensk hockeys allra störste.

Han offrar en sommar på att operera en sned fot. Sedan halkar fotskrället lik förbannat omkring i skridskon – precis som den gjorde innan kirurgerna stack knivarna i honom. När man efter månader av experiment till sist lyckas utveckla en någorlunda acceptabel skridsko åker han på en hjärnskakning. Och sedan drar han sönder ljumsken – möjligen beroende på att det trots allt är tjall på foten, fortfarande.

Det låter som en outhärdlig räcka bakslag och besvikelser för en kille som bara vill kunna spela hockey på ”sin” nivå ett litet tag till.

– Den här säsongen har det varit lite halvjobbigt. Det måste jag medge, säger ”Foppa” när vi träffar honom i New York.

– Nu fick jag spela tre matcher och så hände det här. Det var tungt. Men vad kan jag göra? Det går inte att gräva ner sig, det är bara att jobba på.

Peter har just sett sitt Philadelphia få stryk mot New York Rangers på Madison Square Garden och står – i en mycket stilig ytterrock – i den legendariska arenans inre och pratar med bekanta från världsmetropolen.

Less på prata om skadorna

Han ger ett både vänligt och avslappnat intryck, men det är uppenbart att han är lika less på att prata om skadorna som på skadorna i sig.

– Ja, det blir lite trist. Man får ju snacka om samma saker hela tiden. Och rubrikerna hemma är likadana varenda gång. Det handlar bara om skador. Det har sett ut så här hela året och...ja, det är klart att det blir tungt.

Det är rätt trist att behöva ställa samma frågor hela tiden också...

– Jag förstår det. Ni kan köra samma artikel om och om igen. Men vi får se, förhoppningsvis får vi något roligare att prata om framöver. Jag kan bara jobba på.

Det är mantrat ”Foppa” återkommer till hela tiden:

Det är bara att jobba på.

Samma svar får de oundvikliga frågorna om han verkligen kommer att orka fortsätta spela ishockey.

– Mer säger jag inte. Det är bara att jobba på, upprepar han med ett matt leende.

I natt ledde detta ständiga jobbande till ett möte med en ny fotexpert, den här gången i Boston.

– Ja, jag ska träffa en snubbe och se om vi kan lirka ut det här till sist. Det vore rätt skönt.

”Det är frustrerande”

Det är garanterat inte bara Peter själv som hoppas på framgång hos den ”snubben”. Som framgick med all önskvärd – eller snarare icke-önskvärd – tydlighet under förlustmatchen mot New York Rangers i torsdags är Philadelphia Flyers oerhört beroende av sin svenska stjärna.

– Det är frustrerande att sitta och titta på. Man vill ju lira och hjälpa laget, säger han blygsamt om sin roll.

Tror du inte ni hinner rädda säsongen? Ni ligger klart sist och har bara 26 poäng...

– Det är en lång väg upp, inget snack om den saken. Men det är inte helt omöjligt. Vi vann ju nyligen tre matcher i rad och ibland ser spelet hoppfullt ut. Så jag har inte gett upp.

Nej, det verkar vara ett obestridligt faktum. Peter Forsberg ger inte upp.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL