Bäckström kan gå hela vägen i år med sitt Brynäs

HOCKEY

Thorneus: Ett rekord som varken Forsberg, Sundin eller Alfredsson kan matcha

Peter Forsberg, Mats Sundin och Daniel Alfredsson har mycket gemensamt med Nicklas Bäckström, men ett rekord kan ingen av dem matcha:

Bäckströms poängsnitt i elitserien. Där är han bäst - någonsin.

Förra hösten jämförde Leif Boork honom med Peter Forsberg och många lyfte nog på ögonbrynen, skakade på huvudet och slog sedan på Canal+ för att se på PETER FORSBERG.

The one and only.

Visst, jag var också en av dem som tyckte att Leif Boork tog i så han skrek när han betygsatte en 17-årig talang. Men med facit i hand borde vi alla ha litat på elitseriens mest rutinerade tränaröga.

Om inte annat så är det dags att göra det nu.

Otroligt ödmjuk

Den nu ett år äldre Nicklas Bäckström är inte i Peter Forsbergs klass - inte än - men han har alla förutsättningar att ta upp kampen med Sveriges bästa ishockeyspelare och bara det är en sensation i sig.

Likheterna finns där.

Båda två har enorm talang, är otroligt ödmjuka och brinner för sporten - tre helt nödvändiga egenskaper för att bli en riktigt stor och omtyckt idrottsman.

I jämförelse hade en svensk fotbollsspelare - med samma talang och framtidsutsikter - förmodligen för länge sedan hamnat i elva konflikter med media, ett tiotal gånger struntat blankt i vad tränaren sagt och dessutom nobbat landslaget vid minst lika många tillfällen.

Under en och samma säsong.

Ja, ni förstår säkert vad jag menar. Nicklas Bäckström älskar - precis som Peter Forsberg - idrotten och som i går är det en fröjd att se 18-åringen spela ishockey. Hans respektlöshet på isen, uppoffrande spel och vilja att i varje byte göra allt för laget är någonting värt att beundra.

Att han bär Brynäs på sina späda axlar är kanske en lätt överdrift, men åtminstone så släpar han laget till seger i match efter match.

Precis så bra är han.

Undvikit fallgropar

Det talades inför säsongen om att Nicklas Bäckström inte skulle klara av alla förväntningar, men 18-åringen har tacklat dessa galant och har han lyckats ta sig så här långt lär det inte heller komma några fallgropar i vinter.

Sportbladets kartläggning visar att ingen av våra svenska superstjärnor - den säsongen de fyllde 19 år - hade samma poängsnitt i elitserien som Nicklas Bäckström har den här säsongen.

Kenta kommer närmast

Låt vara att elitserien bara är elva omgångar gammal, men ändå.

Kent Nilsson kommer närmast medan Peter Forsberg - han i Philadelphia, ni vet - inte ens är i närheten av "Bäckis" poängsnitt.

Som 20-åring höll Peter Forsberg ensam på att spela hem SM-guldet till Örnsköldsvik, men han lyckades bara ta Modo till final.

Nicklas Bäckström kan gå hela vägen den här säsongen med sitt Brynäs i släptåg - redan som 19-åring.

Det säger en del om honom.

Och om Leif Boorks jämförelse.

ARTIKELN HANDLAR OM