Skellefteås regelbrott

HOCKEY

Struntar i överenskommelse om artistspelare

Foto: Tidig ankomst I dag och på lördag ansluter Libor Prochazka och Brett Harkins till Skellefteås trupp på artistkontrakt. Övriga elva klubbar väntar till på tisdag för att kunna behålla spelarna hela säsongen. ”Vi tänker inte så”, säger Skellefteås sportchef Peo Larsson.

Skellefteå tar hit artistspelarna Libor Prochazka och Brett Harkins i dag och på lördag.

Det upprör bland annat Brynäs.

- Kan inte Skellefteå räkna? Vi kom överens om att plocka in artistspelarna när 183 dagar var kvar av säsongen, säger Micke Sundlöv, sportchef i Brynäs.

Hockeyligan, elitserieklubbarnas intresseorganisation, har kommit överens om att spelare på artistkontrakt ska ha kontrakt över hela säsongen. Även över sjunde SM-finalen 16 april.

Just nu har inte Prochazka och Harkins det. Deras 183 dagars kontrakt går ut innan hockeysäsongen är över.

- Vi tänker inte så. Vi tror kanske inte att vi fortfarande spelar när de sista finalmatcherna avgörs. Då är vår hockeysäsong redan färdigspelad, säger Peo Larsson, sportchef för Skellefteå.

Kan spela mot Brynäs

Men den förklaringen köper inte Brynäs sportchef Micke Sundlöv. Brynäs möter Skellefteå på tisdag, samma dag som Brynäs artistspelare Rodrigo Lavins och Jiri Bicek kommer.

- Skellefteå kan spela båda sina nya spelare i den matchen. Vi kan troligtvis inte använda varken Bicek eller Lavins på grund av att de inte hinner hit och inte hinner förbereda sig för matchen. Vi har kommit överens om att inte ta hit artistspelarna tidigare än 183 dagar innan säsongen är slut. Kan inte Skellefteå räkna? säger Sundlöv.

Ingen annan klubb har valt att starta kontrakten tidigare än 17 oktober med sina artistspelare.

Vd:n ovetande

- Vi ville gärna använda Lubos Bartecko i matchen nu på måndag, Men det gick inte enligt de regler som vi inom Hockeyligan satt ihop, säger Hans Chrunak, klubbdirektör i Luleå.

Peter Gudmundsson är vd för Hockeyligan. Han känner inte till att Skellefteå väljer att plocka in artistspelarna tidigare än de övriga lagen.

- Nej, det visste jag inte. Vi har gjort den här överenskommelsen för att det inte ska bli några avhopp mitt under SM-slutspelet. Men vad gäller Skellefteå tar för givet att de förlänger kontrakten om artistavtalen går ut, säger Gudmundsson.

En förlängning av artistkontrakt är mycket dyrbart. Runt en miljon per spelare.

- Den smällen tar vi, säger Peo Larsson.

ARTIKELN HANDLAR OM