Malkin nobbade ryskt superbud

Publicerad:
Uppdaterad:

Tackade nej till elva miljoner dollar per säsong i KHL

Malkin i Globen.
Malkin i Globen.

11 miljoner dollar per säsong – så mycket var Metallurg Magnitogorsk beredda att betala för att få hem Evgeni Malkin. Men den redan kontraktsbundne ryssen valde inte bara att stanna i Pittsburgh Penguins, han förlängde dessutom sitt kontrakt med fem år.

I augusti 2006 lämnade Evgeni Malkin Metallurg Magnitogorsks träningsläger i Finland under uppmärksammade former. Den då 20-årige supertalangen försvann spårlöst och gjorde två månader senare debut för Pittsburgh Penguins. Bara en vecka innan försvinnandet hade han signerat ett nytt ettårsavtal med Metallurg.

I somras planerade den ryska klubben en hämndaktion. Trots att Malkin fortfarande stod under kontrakt med Pittsburgh erbjöd man honom hela 11 miljoner dollar per säsong för att ansluta till laget. Superstjärnan som förra säsongen slutade på andra plats i NHL:s poängliga tackade likafullt nej och beslutade sig istället för att skriva ett nytt femårskontrakt med Penguins.

– Metallurg ville verkligen ha tillbaka mig. Men jag kunde ändå inte gå dit då jag fortfarande hade ett kontrakt med Pittsburgh. En övergång som Alexander Radulov gjorde ville jag inte göra, sade Malkin till sovsport.ru

Även fast det inte blev någon affär med Malkin har Metallurg KHL:s femte största lönebudget. Drygt 105 miljoner svenska kronor betalar man ut till sina spelare. Laget ligger för tillfället på fjärde plats i ligan och den största stjärnan finns i poängligaledaren Jan Marek.

Nils-Petter Dufva

Publicerad: