STORBRÅK OM TRE KRONOR

Foto: Bengt-Åke Gustafsson har försökt erbjuda klubbarna lösningar men ingen av parterna har accepterat den andra sidans bud.
HOCKEY

Sprickan mellan Nordic Trophy-klubbarna och Bengt-Åke Gustafsson är total.

– Jag kommer ta ut två spelare från varje lag till landskamperna mot Finland, säger förbundskaptenen.

– Vi har rekommenderat våra spelare att tacka nej, säger Färjestads klubbdirektör Håkan Loob.

Sportbladet berättade redan för två månader sedan om den stora hockeykrocken helgen 5–7 september.

De senaste veckorna har försök gjorts för att hitta en lösning. Bengt-Åke Gustafsson har erbjudit klubbarna att bara ta ut två spelare från varje lag. Nordic Trophy-klubbarnas förslag är att samtliga spelare skulle vara tillgängliga till den andra landskampen på söndag.

Klubbarna vägrar

Förslag som har nobbats av respektiver parter.

Och på tisdag är frontalkrocken ett faktum.

Då presenterar Bengt-Åke Gustafsson truppen till säsongens första träningsmatch. Nu kan Sportbladet avslöja att den kommer att innehålla två spelare från var och ett av de fem lagen som deltar i Nordic Trophy.

Något som klubbarna vägrar acceptera.

– Samtliga klubbar är jätteöverens om att vi ska spela slutspelet med ograverade trupper. Vi har redan pratat med våra spelare och de vet vår inställning, säger Håkan Loob.

Kan hamna utanför

Men Bengt-Åke Gustafsson tänker inte backa:

– I och med att jag bara tar ut två spelare från varje lag har jag sträckt mig så långt jag kan. Det är ju fler elitserielag som spelar träningsmatcher den helgen, varför vi ska särbehandla just de här fem klubbarna förstår i alla fall inte jag.

Bengt-Åke Gustafsson utesluter inte att de spelare som tackar nej till finnkamperna, för att i stället spelar med sina klubblag – är ute ur landslagsdiskussionen för den här säsongen.

– Det är dumt att spekulera i eventuella bestraffningar innan någon har tackat nej. Men det är väl inte något positivt för spelarnas framtida chanser om de gör ett sådant val. Samtidigt lider jag med spelarna, det är de som får ta skiten.

”Tror han förstår”

En spelare som är högaktuell för den första landslagstruppen är djurgårdaren Michael Holmqvist:

– Självklart vill man alltid spela med Tre Kronor, men Djurgården är min arbetsgivare och de har sagt att vi inte får åka. Jag tror säkert att ”Bengan” förstår min situation om jag blir uttagen och väljer att tacka nej, säger Holmqvist.