NHL

Målvaktsshow på ”The Garden”

HOCKEY

Hedberg knäckte Lundqvist

Johan Hedberg tar hand om pucken. Atlanta-keepern tog sammanlagt 46 av 48 skott i segermatchen mot Rangers.
Johan Hedberg tar hand om pucken. Atlanta-keepern tog sammanlagt 46 av 48 skott i segermatchen mot Rangers.

NEW YORK. Det var stor svensk målvaktsshow i New York i natt.

Henrik Lundqvist rev ner dånande ovationer med fenomenala räddningar i ett tre-mot-fem-underläge i tredje perioden – men Atlantas Johan Hedberg var ännu bättre.

Han tog 46 skott och knäckte Rangers i straffavgörandet.

– Jag är i bra form, det börjar kännas lite som i Pittsburgh 2001, säger masen till Sportbladet efter 3-2-segern på ”Garden”.

New York Rangers modell 2009–10 är inte precis känt för skjuta mycket, eller skapa särskilt många chanser

Men i natt var det en hungrig, frustande, målsugen version av Blueshirts som gick till attack.

Sammanlagt avlossade Marian Gaborik & co 48 skott och om de mött en normal målvakt hade de vunnit stort.

Hedberg briljant

Men det gjorde de inte.

De mötte Johan Hedberg.

Och han var ingenting annat än briljant. Den 36-årige masen tog alltså 46 av de där 48 skotten och gjorde emellanåt räddningar det skulle kunna gå att skriva poesi om.

– Ja, vi har honom att tacka för det mesta ikväll. Han stod ju på huvudet, framförallt i första perioden. Då var vi riktigt tillbakapressade, säger backen Tobias Enström.

Hedberg själv, som efteråt hyllas med ”Mooose”-ramsor av lagkamraterna i omklädningsrummet, är inte direkt deprimerad över insatsen.

– Nej, nu är det skoj. Det känns bra, nästan lite som när jag kom till Pittsburgh 2001, säger han och ler, samtidigt som lagkompisen Ilya Kovaltjuk kommer och förbi och vill ”fistbumpa”.

– Men jag får spela mycket också. Det har blivit ett par matcher i rad nu. Då är det lite lättare än när man står nån gång då och då.

Även Lundqvist storspelade

Som om det inte vore nog med storspelet under ordinarie matchtid blev Hedberg straffhjälte också. Han stoppade först Gaborik och kunde sedan styra undan en puck Kotalik tappade.

– Man vill inte tänka för mycket, men jag har sett Gaborik köra Jussi Jokinen-grejen tidigare, komma in från sidan, lägga över den och försöka gå lågt på klubbsidan. Och ja, han drog den rakt i klubbhandsken på mig, berättar keepern.

Henrik Lundqvist, däremot, hade inte mycket till chans på ryska duon Kovaltjuk och Kozlovs underverk till straffar – och därmed var matchen över.

Men ”Kung Henrik” svarade för en utomordentlig match han också. Framförallt under 3-mot-5-underläge vid ställningen 2-2 fem minuter från slutet räddade han sitt lag med en serie riktigt svettiga ingripanden.

– När vi fick den andra utvisningen tänkte jag ”here we go”. Det är verkligen inte bra att hamna i ett sånt underläge fem minuter från slutet, men vi klev fram och fixade det, säger han.

Den hårt prövade Rangers-svensken har ändå svårt att glädja sig efter ytterligare

– Återigen gjorde vi en massa bra saker, och vi borde ha dödat matchen i början av tredje perioden. Men vi får ju inte in pucken. Det måste börja hända, vi måste få till den sista touchen på pucken, suckar han.

Inget OS för Hedberg

Lundqvist kan dock trösta sig med att han är given i Bengt-Åke Gustafssons OS-truppen.

Detsamma kan inte sägas om landsmannen på andra sidan rinken.

Av obegripliga anledningar togs Johan Hedberg aldrig ut i förtruppen och därför får han inte spela i Vancouver, trots att han just nu är en av ligans hetaste målvakter.

– Tja, man kan ju tycka att det hade varit lätt att ta ut mig i den där truppen. Men jag bekymrar mig inte så mycket om det nu. Det ska bli skönt att vara ledig istället, säger den ratade stjärnan.

ANNONS

Vad betalar du för din bilförsäkring? Jämför och pressa priset här!

Extern länk från Compricer

Jämför!

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Hockey

/

NHL

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

NHL