"Känslan har inte funnits på länge"

HOCKEY

Jonathan Hedström i stor
intervju om sitt nya Luleliv

Elva spelare har kommit, men Omark, Harju och sex till har lämnat.

Men mitt i turbulensen kan Luleå falla tillbaka på ett par nygamla axlar.

Och en nygammal käft.

Det har böljat för Jonathan Hedström.

Två gånger har han vänt till NHL, båda gångerna återvände han efter en säsong. Resan gick till Timrå där han varvade stormatcher med skador, svackor och en tränardispyt. Efter en sväng i Ryssland är hanborta men hemma i Luleå.

Här har han hittat harmonin, säger han. Harmonin att vara kaxig och fartfylld igen.

Enda skillnaden: är äldre

Elva ut, åtta in – det är ett helt nytt Luleå i år. Ska vi förvänta oss ett mellanår där ni mest spelar ihop er?

– Hm... Det är svårt det där, när det är många nya, därför har vi fler träningsmatcher än de andra lagen. Som Omark sa: det blir fågel eller fisk, man vet inte vilket. Samtidigt har Luleå värvat bra karaktärer. "Frallan" (Johan Fransson) kommer hem, jag har spelat här tidigare...

Vad har hänt i klubben under de sju åren du varit borta?

– När jag skrev på var jag på kansliet. Då märkte jag att i stort sett allt var likadant: samma folk, knappt någon personal var utbytt. Och Roger Rönnberg var juniortränare förra gången, så honom känner jag.

Så allt som skiljde var någon rynka runt dina ögon?

– Exakt. Allt ser likadant ut men jag har blivit äldre.

Du har två gånger – när du valde Timrå och nu Luleå – valt bort att återvända till Skellefteå trots deras ansträngningar. Säg nu: vad är felet med Västerbotten?

– Ingenting, absolut inte, jag är där just nu hos morsan, men det har blivit så. När Timrå släppte mig till NHL sa "Nubben" (Kent Norberg) "ska du tillbaka så vet du var du ska komma". Och nu trivs jag i Luleå, i stan.

Gillar Omarks snack

Du har fått säsonger störda av viktras, korsbandsskada och tränarbråk. Vilken åkomma ska vi vänta oss i vinter?

– I år blir det ett lugnt år. Det har två jobbiga år, inget snack om det. Nu har jag funnit harmoni, jag tycker det är roligt igen, den känslan har inte funnits på länge. I och med att jag mådde så dåligt personligen gick all energi på det och hockeyn kom i andra hand. Förut var det en börda att åka till hallen för att träna.

Du är känd för din energiska spelstil, men också för ditt snack. Blir det munkavle på i Luleå, eller ska vi förbereda rubrikerna redan?

– Ja för tusan, nog kommer jag säga en hel del. Nog är det kul när man snackar lite extra. Som när jag sa att vi pissade på Malmö för massa år sedan: visst blev det en bättre rubrik än bara "Lule vann med 3–1"?

Jo. Men trivs du när reportrarna springer runt och jagar citat för att få ihop nåt ordkrig till tidningen?

– Det är roligt, absolut, och det säljer också. Det är roligt med Omark, han säger vad han tycker, det är skönt, han sticker ut hakan. Jag ska också göra det, men det gäller att jag kan leverera också, annars går det inte.

Så ju bättre det går för dig, desto fler kaxiga rubriker får vi?

– Ja. Exakt.

ARTIKELN HANDLAR OM