”En kväll brast det för mig”

Victor Öhman tog timeout från serieledande Oskarshamn – signat med bottenlaget

avTomas Ros

Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

Han tog timeout från serieledande Oskarshamn.

Mådde inte bra.

Nu har Victor Öhman signat med bottenlaget Västervik, hittat hem, och på måndagskvällen gjorde han ett mål och en assist i comebacken.

– En kväll brast det för mig och jag grät hela tiden. Men nu har jag hittat hem, säger Victor Öhman, 26.

Ingen kan ha undgått händelserna runt allsvenska forwarden Victor Öhman, 26.

Han valde att ta timeout från serieledande Oskarshamn 30 oktober och klubbens sportchef sa då:

– Det viktigaste för oss i föreningen just nu är att stötta och hjälpa honom på alla sätt vi kan, säger Oskarshamns sportchef Per Kenttä i ett meddelande från klubben.

Några dagar senare blev Öhman klar för rivalen Västervik, som då låg i botten av hockeyallsvenskan. Öhman tillhörde Västervik 2016–2018 och var poängspruta i laget.

En flytt på sex mil, men som upprörde känslorna i Oskarshamn, givetvis. Och när lagen möttes någon dag efter övergången så spelade inte Öhman, på grund av den fansens upprördhet..

– Det var inte läge att spela den matchen. Hade inte gjort mig gott, säger han och öppnar upp om den senaste tiden med ohälsa.

– Jag är väl i en kultur där man inte säger så mycket. Man bara kör på och gnäller inte. Men jag har mått dåligt en längre tid. Trivdes helt enkelt inte i Oskarshamn. Har inget att göra med att det är en annan press där eller så. Jag fick inte ihop det, säger han.

Och en kväll brast det för forwarden. Han grät hela tiden i lägenheten, hade ångest och kraftiga känslosvallningar.

– Allting brast för mig. Kan inte peka finger på en händelse. Mer att det var helheten. Jag hade mycket tankar inom mig som jag inte berättade för någon och grubblat länge. Jag sov inte på nätterna och mådde uselt. Jag trivdes inte med mitt liv. Blev bara hockey och hade inga kompisar utanför hockeyn, säger han.

17 oktober valde han att sluta träna med Oskarshamn.

Sedan kom timeouten 13 dagar senare.

– Jag har öppnat upp mig med en psykolog. Det har fått mig på fötter igen. Det jag lärt mig är att man inte ska vara tyst eller hålla saker inom sig. Mår man dåligt så ska man vara öppen mot sina nära och kära och ta det på allvar. Jag vet att fler mår dåligt i hockeyvärlden och mitt råd är att vara öppen med det.

Jag mår bättre nu

Nu är Öhman i bättre skick och mot AIK på måndagskvällen var han tillbaka på isen.

Och såg riktigt fin ut.

Han passade till 0–1 och gjorde sedan så viktiga 3–3 i sista perioden, lite oväntat eftersom AIK hade greppet på matchen efter att ha haft ledningen med 3–1.

Till slut fick Västervik med sig en poäng från Hovet efter att AIKs Gary Nunn avgjort i spel tre mot tre i förlängningen.

Imponerande av Västervik och Öhman, som inte lirat en match på tre veckor.

– Jag mår bättre nu. Har köpt hus och hittat mig själv. Nu vet jag vad jag behöver göra för att må bra.

Oskarshamns fans har kanske inte varit de snällaste gentemot Öhman.

Och nu har Öhman tagit bort sitt twitter-konto.

– De skrevs mycket skit. Det räcker så. Jag mår inte bättre av att läsa vad de skrev om mig.