”Var många år sedan killarna behövde några råd från oss”

avPer Bjurman

HOCKEY

WASHINGTON. Här är Gävle-duon som vet något få andra känner till:

Hur det känns att se sin son spela Stanley Cup-final.

Anders Bäckström och Pär Djoos, själva svenska mästare med Brynäs vid flera tillfällen, har ju varsin i Washington Capitals – och är självfallet på plats för att se dem slita för att förverkliga en livslång dröm.

– Det är verkligen speciellt att följa dem i en final, men det var många år sedan grabbarna behövde råd från oss. Vi bara finns här som stöd om det skulle behövas , säger de stolta papporna när Sportbladet träffar dem i Caps träningsrink den regniga söndagen mellan match 3 och 4.

Nicklas Bäckströms och Christian Djoos pappor är inte de enda som flugit från Sverige till Washington för att få vara med när avkomman i Capitals slåss med Vegas Golden Knights om idrottsvärldens mest prestigeladdade trofé. 

Robert Burakovsky, Andres meriterade far, är också på plats – men tyvärr krasslig och sängliggande när vi ska ses i Kettler Iceplex i Arlington i samband med en frivillig träning.

”En stor upplevelse”

Vi kan dock utgår från att han instämmer med brynäsarna Anders och Pär när de berättar om hur speciellt de är att se sönerna spela i Stanley Cup-finalen.

– Ja, det är klart det är en stor upplevelse. Jag har ju varit hit nån sväng förut men då har det inte alls varit så här. Nu är det ju sånt enormt intresse och liv i stan att vi knappt kommer in på träningarna, säger Pär.

– Och även om nu Christian varit i organisationen ett par säsonger så är ju detta hans rookie-år, och så får han vara med om det här på en gång. Fantastiskt.

Anders nickar instämmande. 

– Det är väldigt speciellt. En annan har ju varit med ett tag, det är Nicklas elfte år i Washington, så man har längtat länge efter det här. Förväntningarna har varit stora på många av lagen de haft genom åren. I år hade jag inga förväntningar alls och då går det så här, säger han och fortsätter:

– Men när de slog Pittsburgh i andra rundan i år kändes det som att det var en mental spärr som släppte på något vis. Det tror jag många av killarna i laget känner också, att det var enormt viktigt för självförtroendet att de vann den serien.

Foto: Per Bjurman
Anders Bäckström och Pär Djoos.

”Värre att sitta på sidan”

Att följa de största matcherna grabbarna nånsin spelat är dock inte odelat angenämt.

Som gamla spelare har Anders och Pär för länge sedan lärt sig att det är betydligt mer nervöst att sitta på läktaren än att spela själv – och den upplevelsen förstärks nu.

– Så är det ju. När man själv spelar är man ju bara fokuserad på det man ska göra. Det är betydligt värre att sitta vid sidan och inte kunna vara med och påverka, konstaterar ”Mister Backstrom”, som Anders vördnadsfullt kallas av alla i Washington.

– Ja, inflikar Pär, just det där att inte kunna påverka känner jag starkt. Man är helt utlämnad åt hur laget presterar. Det handlar inte så mycket om att man som förälder sitter och ängslas för sitt barn. Det är mer laget det handlar om. För går det bra för laget går det i allmänhet bra för Christian också.

Ler åt minnet

Mellan matcherna skulle herrarna dock kunna påverka genom att ge ättlingarna råd, men det hör inte till vanligheterna, visar det sig.

– Det var många år sedan killarna behövde några råd från oss. De vet var vi finns om de behöver stöd, säger Anders

Enstaka gånger kan det dock vara svårt för just honom att inte komma med åtminstone några synpunkter, avslöjar Pär.

– En gång satt jag med Anders på en match här borta och han var inte helt nöjd med hur Nicklas skötte en tekning. ”Fan, vad håller han på med”, sa han. Sedan skulle jag åka med dem hem och Anders lovade sig själv att han inte skulle säga något. Men vi hann inte mer än hallen förrän han utbrast ”Hur fan tänkte du på tekningen”, ha ha. Då fick han ett bra svar: ”Hur många tekningar har du tagit då?”.

Anders ler milt åt minnet.

– Ja, nu säger jag inget mer…

Hur det kommer kännas om Capitals vinner två matcher till, blir Stanley Cup-mästare och får ta hem bucklan till Gävle i sommar har de inte tänkt på ännu.

1 av 4 | Foto: Rob Carr / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

”Vi har ju något som de inte har”

Eller rättare sagt:

De har inte vågat tänka på det ännu. 

– Nej, nej, säger Anders och låter precis lika bestämd som Nicklas, nu är det fullt fokus på nästa match. Måndag kväll. Längre än så tänker vi inte.

En sak är dock säker.

Skulle Nicklas och Christian bli Stanley Cup-mästare bör de undvika att bli FÖR kaxiga mot farsorna.

För det finns var på tal.

– Ja, flinar Pär och Anders skämtsamt, vi har ju något som de inte har. SM-guld. Det får man se till att påpeka då och då...

LISTA: NHL-lagen som vunnit flest Stanley Cups 00:34