Dahlin om NHL-finalen: ”Magisk upplevelse”

avPer Bjurman

WASHINGTON. Rasmus Dahlin har fått ett första smakprov på det liv som väntar de närmaste 20–25 åren.

Och 18-åringen, som med all sannolikhet väljs först i NHL-draften om ett par veckor, är tagen av vad han är med om som gäst på Stanley Cup-finalen i Washington.

– Det är en helt magisk upplevelse. Faktiskt lite obeskrivlig, säger han när han möter svensk media Capital One Arena

Det är en tradition i NHL sedan decennier:

Efter den så kallade Combine-veckan i Buffalo bjuds de unga talangerna som förväntas gå först i draften in till en av Stanley Cup-finalerna – och i år leds ju den skaran av svenske backen Rasmus Dahlin.

Han och ytterligare sex storögda ynglingar – Evan Bouchard, Noah Dobson, Quinn Hughes, Andrej Svechnikov, Brady Tkachuk och Filip Sadina – guidas innan måndagens fjärde final mellan Washington Capitals och Vegas Golden Knights runt i Capital One Arena i DC, visas båda omklädningsrummen och får hälsa på spelare och ledare och medieprofiler.

– Det är en helt magisk upplevelse, säger den 18-årige västgöten uppspelt när han möter svensk media i korridoren utanför Golden Knighs trånga kyffe.

– Nyss var vi på combine och nu får vi åka hit och se allt det här, i omklädningsrummen och allt vad det är…det är faktiskt lite obeskrivligt.

Foto: Per Bjurman

Berättar om mötena

Häftigast av allt:

Han har träffat alla från Nicklas Bäckström och Alex Ovetjkin till William Karlsson och Vegas general manager George McPhee.

– Ja, att få gå in i omklädningsrummen och hälsa på såna killar… det är fantastiskt spännande.

– Det är ju spelare jag sett upp till. Bäckström och Ovetjkin och Karlsson och Oshie…ja, det är ju egentligen alla i båda lagen.

Under kvällen får han se dem spela också – och det blir första live-upplevelsen i NHL för Rasmus.

– Jag vet inte vad jag ska förvänta mig, men roligt kommer det bli, det vet jag. Risken är väl bara att jag sätter ribban lite väl högt med en final direkt, he he.

”Hade älskat det”

Att han inom en inte alltför avlägsen framtid troligen kommer spela likadana matcher själv, och vara del av den värld han blir så begeistrad av under sitt studiebesök i Washington, kan han inte riktigt greppa.

– Ja, nej, det går inte. Men det är bara att försöka förbereda sig och se till vara att redo om det skulle hända. En Stanley Cup-final i framtiden? Jag hade älskat det.

Förebilderna som snart blir kollegor tror dock inte att det kommer bli några problem alls för den unge svensken att slå sig in världens bästa liga.

– Nej, han kommer utan tvekan ha en lång och framgångsrik NHL-karriär, säger William Karlsson.

– Det här var första gången jag träffade honom, men det verkar vara en ödmjuk och bra kille och jag har ju sett hans highlights. Han är verkligen en grym hockeyspelare. 

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL