Kan tvingas flytta alla hemmamatcher

avErik Karlsson, Hans Abrahamsson

HOCKEY

Tuffa krav på Tingryd vid SHL-avancemang

1 av 4

Sportsligt så växer Tingsryds SHL-chans för varje dag som går.

Men när krav på fyra miljoner i eget kapital och blixtbygge av en modern arena kommer in i bilden kan det krävas kontroversiellt nytänk.

Som att spela hemmamatcherna hos rivalen Växjö.

– Jag kommer söka alla lösningar som finns för att vi ska kunna spela SHL om vi skulle lyckas ta oss dit, säger klubbchef Tomas Bergstrand.

ARKIV: Sportbladets Marcus Leifby på plats i Tingsryd: ”Vad vi kan erbjuda? Lugn och ro”.

I kväll åker Tingsryd in på Hovets is för en kraftmätning med AIK. Hockeyallsvenskans två klart bästa lag möts för att se vem som ska koppla greppet om en hemmafördel i den hockeyallsvenska finalen. För med 15 respektive 14 poängs försprång ner till Karlskoga talar alla för att man nu kommer få två chanser att ta sig till ett SHL-kval.

Men den idrottsliga bragden det skulle vara bleknar nästan i jämförelse med insatsen som krävs vid sidan av isen efter ett eventuellt avancemang. Då måste nämligen Tingsryd klara av licensnämndens nya, ännu hårdare, SHL-krav.

”Det finns inga undantag”

Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson:

– Kraven har skärpts ytterligare för SHL när det gäller vårens prövning. Kontrollåret är borttaget och nu är det ett ovillkorligt krav på fyra miljoner i eget kapital. Tidigare räckte det med enkronasprincipen (positivt kapital) och det här är nytt från från i år. Uppfyller man inte kravet på eget kapital på fyra miljoner kronor får man ingen licens. Det finns inga undantag där, det är ovillkorligt.

Även kraven på en arena-plan kommer bli ännu hårdare i år:

– Karlskrona hade tillsammans med kommunen en plan som visades upp och bedömdes som trovärdig, men sedan har den inte uppfyllts. Det gör naturligtvis att licensnämnden måste ha ett ännu bättre underlag den här gången, säger Larsson.

”Restaurang och dittan och dattan”

Tingsryds klubbchef Tomas Bergstrand är väl införstådd med kraven som kan bli aktuella. Han tror att klubben kommer lösa miljonkravet med hjälp av samarbetspartners och lån med kommande tv-pengar som säkerhet.

– Arenakravet däremot... vi hyr vår ishall av kommunen som måste bestämma sig om de ska vara med på tåget, säger han.

Kommunen har tidigare varit uttalad motståndare till en ny dyr arenainvestering.

– Det är jävligt tuffa krav de ställer på så kort tid. På mindre än tolv månader ska du smälla upp en arena med 5000 åskådare, varav 3500 ska sitta, med restaurang och dittan och dattan – det är inte helt enkelt.

Kommer söka alla lösningar

Dialog pågår med kommunen, men det är inte det enda spåret i jakten på en arenalösning.

– Det måste finnas en seriös plan, och det är klart som fan att har vi inte med oss kommunen i den frågan så måste vi ställa oss på ett annat ben och hitta andra lösningar. Vi kommer inte bara blunda och hoppas att det löser sig för licensnämnden har sina krav. Vill inte kommunen ställa upp på de kraven vet jag inte riktigt vad vi ska göra – men vi lägger oss inte ner och dör då, säger Bergstrand som på Sportbladets fråga faktiskt öppnar för att spela hemmamatcherna i rivalen Växjös hemmaborg, Vida Arena:

– Haha, ja alltså om vi nu presenterar en arena med de förutsättningarna så undrar jag hur licensnämnden ställer sig till det? Jag säger inte att vi ska göra det, men lek med tanken att vi hyr in oss i Vida Arena – då har jag väldigt svårt att se att de skulle kunna tacka nej till det.

Det finns där som en hypotetiskt plan b eller c?

– Det jag kan säga är att jag kommer söka alla lösningar som finns för att vi ska kunna spela SHL om vi skulle lyckas med detta.

”Ett bonnagäng ingen vill ha i SHL”

Förbundet har ännu inte bestämt sig för hur turordningen ser ut om ett lag kvalar till SHL sportsligt men inte fixar licenskraven. Något Bergstrand är skarpt kritisk till.

– Att inte veta förutsättningarna när man går in i en serie är otroligt dåligt.

Han målar upp ett scenario där SHL-kampen kan bli en tävling i byggplaner:

– Säg att KHK kvalar sig kvar, vilket är fullt möjligt, men de inte har sin hall klar. Ska SHL kasta ut dem då? Tänk då att Karlskrona slog ut oss, vi får platsen och vi säger att vi kan ha en arena klar om 12 månader – vad gör licensnämnden då?

I väntan på alla spekulationer njuter Tomas Bergstrand av att vinna hockeymatcher – och ställa till det för SHL-etablissemanget.

– Vi är ett bonnagäng från Tingsryd som tagit med sig en otrolig kraft i hockeyallsvenskan – alla är skitoroliga för vad vi ställer till med. Inte ett lag vill ha oss i SHL utan alla sitter och funderar vad fan vi håller på med.

ARTIKELN HANDLAR OM