Boork: ”Då kan ni sluta spela i landslaget...”

Av: 

Publicerad:
Foto: BILDBYRÅN

HOCKEY

Damkronorna besegrade Korea i OS-genrepet.

Samtidigt publicerar Göteborgs-Posten en lång intervju med Leif Boork där han avslöjar spelet bakom den kontroversiella spelarkonflikten tidigare.

– De åtgärder jag kom in med tror jag var alldeles nödvändigt i den situationen, säger förbundskaptenen.

Inför fullsatta läktare blev det vinst mot Korea (Sydkorea och Nordkorea i gemensamt damhockeylag i OS) med 3–1 i träningsmatchen.

Efter matchen publicerar Göteborgs-Posten en lång intervju med Damkronornas förbundskapten Leif Boork som bryter tystnaden och avslöjar spelet bakom den stora konflikten som uppstod efter VM 2006.

Två av Sveriges största stjärnor, Emma Eliasson och Jenni Asserholt, lämnades utanför landslaget efter konflikter med Boork. Missnöjet med förbundskaptenen kulminerades när både Eliasson och Asserholt, i ett öppet brev till förbundet, krävde Boorks avgång och duon fick dessutom med sig ett tiotal andra landslagsspelare.

1 av 2 | Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Jenni Asserholt

– Jag har inte läst det. Men det handlade väl om att jag stod för ett gammaldags ledarskap och att det var tjejer som reagerade på det här, så mycket har jag förstått, säger Boork i intervjun med GP och avslöjar för första gången hur han valde att agera.

”Då kan ni sluta spela i landslaget”

Under en turnering i Calgary i augusti 2016 kallade 68-åringen till ett möte och samlade landslaget.

– Då sa jag att ni som är aktuella i den här diskussionen, ni stannar kvar. Jag vill prata med er. Ett antal spelare stannade. Jag sa till dem att om ni har några synpunkter vad gäller landslaget eller mitt ledarskap så kan ni lämna landslaget nu.

– Ni kan gå ut genom dörren nu, om ni inte vill ha mig som ledare. Då kan ni sluta spela i landslaget. Det blev en liten konstpaus. Ingen gick ut. Efter det har det inte varit något snack, fortsätter Boork.

Spelarna dikterade villkoren

Han anser själv att sitt ultimatum var en drastiskt beslut, men att damhockeyn var i behov av att åtgärder togs.

– Det var på väg att krackelera. Just när det gällde vilka krav som skulle ställas. Ledarna ställdes inför svåra val där de kände sig tvungna att ta med spelare för att de var så bra, och då gick det ut över andra. Spelarna kunde diktera villkoren. De åtgärder jag kom in med tror jag var alldeles nödvändigt i den situationen. Och jag tror att de valde mig för att jag skulle ta tag i den uppgiften. Det är ju inte helt okänt vilket ledarskap jag står för.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!