Djurgården klart bäst Stockholm

Publicerad:
Uppdaterad:

Körde över AIK i odramatiskt derby

STOCKHOLM

Djurgården och AIK kallas för tvillingklubbarna. Men just nu är det inte mycket som är lika för de båda Stockholmslagen.

När DIF gör rätt gör AIK fel och när DIF är bra är AIK dåligt.

Djurgården vann därför logiskt elitseriederbyt med 5-0.

För att AIK ska störa Djurgården krävs att laget spelar på toppen av sin förmåga. På torsdagen presterade man i närheten av botten.

Då var det inga som helst problem för Djurgården att köra över Gnaget. Sällan har ett derby varit så odramatiskt.

Normalt trögstartade Djurgården satte fart direkt i första perioden och parkerade i AIK:s zon mer eller mindre i tjugo minuter. AIK hängde inte med och slog bara ifrån sig. Något eget anfallsspel fanns det inget utrymme för.

AIK:s första skott på mål kom efter 10.10. Det var det första av endast åtta (!) AIK-skott i matchen. Sergei Naumov behövde inte anstränga sig för att hålla nollan.

Snabbt avgörande

Efter 17.53 i första perioden var matchen avgjord. Då hade Djurgården gått fram till 4-0 efter mål av Jan Pardavy, Tomas Strandberg, David Longstaff och Mikael Håkansson.

- Vi hade bra speed bra under skridskorna i första perioden som jag är väldigt nöjd med. Det är en av våra bästa i år. Vi hade bestämt oss för att sätta full fart från start, sade Djurgårdstränaren Kent "Lill-Kenta" Johansson efter matchen.

Efter 17.53 var även matchen slut för AIK-målvakten Niklas Bäckström som hade en sällsynt misslyckad dag på jobbet. Inget av målen såg direkt otagbart ut. För Bäckström var det andra matchen i rad som han fick finna sig i att bli utbytt. Och utan bra målvaktsspel räcker helt enkelt inte AIK till mot DIF.

Svag publiksiffra

- Nej, det är en förutsättning för att vi ska kunna matcha Djurgården. Just nu känns det som vi har lite bakflyt, sade Per Ljusteräng, assisterande tränare i AIK.

Bakflyt är väl bara förnamnet. Efter Sweden hockey games har AIK noterat 3-9 mot Frölunda och 0-5 i lokalderbyt.

- Vi får se sanningen i vitögat. Som det är nu räcker vi inte alls till mot de bästa lagen. Vi måste acceptera det och leva utifrån det. Det är bara hårt jobb som gäller, fortsatte Ljusteräng.

Han kunde också precis som alla andra konstatera att publiken i Stockholm fortsätter att svika ishockeyn. Bara 7 625 åskådare var bänkade i Globen. Årets sämsta derbysiffra och i nivå med vad Frölunda och Färjestad drar i sina "vanliga" hemmamatcher.

Och med tanke på vad AIK presterade lär nog inte många svartgula återvända till söndagens hemmamatch mot Timrå.

Djurgården kan glädja sig åt att avståndet till serieledande Färjestad krympte. Nu är man fyra poäng efter värmlänningarna.

Henrik Axelsson/TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN