Hela Brynäs lider men det fula liket lever trots allt

HOCKEY

GÄVLE

Det fordon så vackra liket lever.

Det fordon så vackra liket lever inte på ett vackert eller ens rörande sätt men det lever.

Kanske är det rent av så att Brynäs slipper förnedras i den avgrund som kallas Kvalserien.

Ursäkta mitt lätt ödesmättade tonläge men ett besök i Gävle den här senvintern är som att lämna Sörgården och gå rakt in i ett inferno av förlorade utsikter och Gavlerinken är mera Dödsskuggans dal än ett lusthus just nu.

Gävle lider och ett lag som tog SM-guld så sent som 1999 är nu nere på knä och riskerar att få möta magnetisörer som Oskarshamn och Bofors.

Det är inte roligt.

Men i går vann laget. Brynäs vann för första gången på sex matcher. Utan glädje, utan skönspel och utan stil. Det var mera som att envist fylla ett hål med cement än att forma en gipskatt, om ni förstår. Till slut hade Brynäs fyllt igen det hål Leksand grävt upp och två poäng fanns som belöning.

Sjödin får godkänt

Tommy Sjödin är nöjd efteråt för att laget fick sina två poäng.

En styrelseledamot i tilltufsad Brynässlips rättar honom och säger att poäng får man inte – man förtjänar dem.

Sjödin ser inte imponerad ut.

Sjödin är sett till hela året den enda som får godkänt av lokalbefolkningen.

Kanske också Anger. Han är ju något så stolt och anrikt som landslagsman och det är något att fästa vissa förhoppningar vid för en klubb som en gång hade fler landslagsmän än andra klubbar hade spelare.

Anger var bäst i går. Han jobbade hårdast, skapade mest oreda hos Leksand och det var till slut han som avgjorde på en straff.

Brynäs har fem poäng upp till strecket.

Malmö har en match mer spelad och streckstriden håller på att bli en kvalificerad rysare. Inget av lagen vill naturligtvis hamna i Kvalserien. De vet att de är bättre än de andra lagen i den serien men de vet att ett lag nästan alltid åker ur elitserien i det helvete som kallas Kvalserien.

”Vi lever i en jobbig tid”

Tränaren Gunnar Persson såg efter matchen ut som om han varit nere i cementhålet men precis innan det var för sent lyckats ta sig upp över kanten.

– Vi lever i en jobbig tid just nu. Många spända spelare. Många bördor på våra axlar. Vi var nere i Kvalserien och vände i kväll.

Han pratar som om han menade dödsriket.

Han ser ut som han känner rysningarna redan nu.

Men ingen kan anklaga Brynäs för att spela bra.

Allt ser oändligt omständligt ut. Det är långsamma uppspel och framförallt evighetslånga pucktransporter där man egentligen inte vinner särskilt mycket mark utan normalt bara fastnar vid mittlinjen eller Leksands blå. Jan Larsson syndar och de flesta backarna men särskilt Veli-Pekka Laitinen syndar.

Drömmer om Masken

Men hela Brynäs lider. Klubben bestämde sig i veckan för att skaffa sn sportchef och det är ju nästan bara 27 år efter de andra lagen i elitserien. Bygden drömmer om Masken Carlsson i Leksand men varför sikta så lågt.  En del pratar om Börje Salming. Han kan behöva ett riktigt jobb. Det där med att sälja kallingar är väl inget arbete för en riktig karl. Det är såna drömmar de kan ha i ett simmigt, skakat men inte uppgivet Gävle.

I går fick de i alla fall veta att liket ännu lever.

Inte mycket men det lever.

Med eller utan mask.

Leksand var nöjda med en poäng. De har häng på slutspelsplats och fortsätter HV 71 spela så dåligt som de gör just nu finns det en gratisplats som smålänningarna lämnar efter sig. Brynäs möter HV 71 nästa omgång. Det bör ge Gävlelaget ett visst hopp om ett evigt liv.

Wikegård kastade flaskor på isen i Karlstad. Äntligen börjar tränarna visa lite känslor.

Lasse Anrell

ARTIKELN HANDLAR OM