Nya beskedet från Juniorkronorna

Efter magsjuke-kaoset – så är läget i den svenska truppen

VICTORIA. Positiva besked från Juniorkronorna.

Enligt förbundskaptenen Tomas Montén har inte smittan spridit sig till ytterligare spelare och de som varit sjuka håller på att tillfriskna.

– De fyra som blev sjuka först är på klar bättringsväg. Rickard Hugg är i stort sett helt återställd. De andra tre är mycket, mycket bättre, säger han.

Det har varit ett par kaotiska dagar på det svenska spelarhotellet. Fem spelare har drabbats av magsjuka och även de två ledarna, videocoachen Adam Almqvist Andersson och assisterande förbundskapten Joel Rönnmark har insjuknat med samma symptom.

Samtliga sju saknades när Juniorkronorna vann den avslutande gruppspelsmatchen mot Kazakstan. Efter matchen berättade förbundskapten Tomas Montén att det traditionella nyårsfirandet var inställt på grund av sjukdomsläget.

”Södergran är mer tveksam”

Oron var stor för att smittan skulle sprida sig och drabba fler spelare i truppen ännu närmare kvartsfinalen mot Schweiz. Men enligt förbundskaptenen Tomas Montén har läget stabiliserats.

– De fyra som blev sjuka först är på klar bättringsväg. Rickard Hugg är i stort sett helt återställd. De andra tre är mycket, mycket bättre. Vi kommer hålla alla fyra isolerade i dag fram till i kväll (amerikansk tid) och göra en ny bedömning, säger han och fortsätter:

– De har kunnat äta och dricka under dagen och vi hoppas och tror att de fyra kommer kunna delta i morgon. Johan Södergran är mer tveksam. Han insjuknade senare och har varit sämre i natt. Vi får se, vi tar ett beslut strax innan matchen.

Har fått hjälp av hotellpersonalen

För att inte föra smittan vidare har Montén och landslaget sagt att 48 timmar ska ha gått sedan sista kräkningen för att inte dra in det i truppen igen. Först efter två dygn kan spelarna alltså bli friskförklarade.

– Man tappar mycket vätska med en sån här sjukdom, och om man inte äter kan man inte binda vätskan i kroppen. Jag vet inte hur mycket de fyra spelarna kommer att orka under matchen, men de kommer försöka.

Han berättar att de fått stor hjälp av hotellpersonalen att ta hand om de sjuka spelarna och ledarna. Hotellet har kunnat bistå med extra rum och speciell room service för att hålla koll på svenskarna.

Om det inte blir några bakslag förväntas alla spelare vara tillgängliga till morgondagens kvartsfinal mot Schweiz. Det råder fortfarande oklarheten kring om assisterande förbundskaptenen Joel Rönnmark kommer att närvara under matchen som startar klockan 22.00 svensk tid.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!